Bildiğiniz gibi tam ve tutarlı "kütle çekim kuantum" teorisi henüz ortaya konulamadı. Gene de kuantum süperpozisyonundaki nesneler için farklı kütle çekim alanlarında nasıl davrandığı ile ilgili bazı nicel ölçümler yapılabilir ve kısmi yanıtlar üretilebilir..
Bu deneylerin başında interferometre (girişimölçer) ile yapılanlar gelir. Öncelikle bu deney düzeneğini, LIGO, yani kütleçekim dalgalarının ışık hızında hareket ettiğini ispat eden deney düzeneğinden hatırlayabilirsiniz (ekli kaynakta düzenek ve düzeneğin nasıl çalıştığını görebilirsiniz). [1] Düzeneğin iki kolu boyunca hareket eden parçacıklar, hafifçe yer değiştirmiş yüksekliklerde hareket ederlerse farklı zaman genişlemeleri deneyimlerler ve girişim desenlerindeki farklılardan bunları ölçebiliriz. Yani farklı değerdeki kütleçekim etkileri kuantum bağlamındaki etkileri değerlendirilebilir.
Bu deneyler kuantum-kütleçekim ilişkisini tam olarak tanımlayamaz; Eğer etrafta iki kütle yani kütleçekim dalgalarının üst üste binmesi söz konusu ise etrafındaki uzay-zaman geometrisinin olgularının tam bir tanımı için kullanılıp kullanılamayacağını (veya nasıl kullanılabileceğini) göstermezler. Uzay eğriliğinde kullandığımız Riemann geometrisi üst üste bindirmelerde ne gibi sonuçlar ürettiğinden, yani klasik sonuçlarını koruyup korumadığından emin değiliz. Diğer yandan nesnelerin kuantum durumları ve özellikle belirsizlik durumu işin içine girdiğinde çıkmaz bir sokağın içine girmiş gibi olursunuz.
Kaynaklar
- Ç. Benibol. Kütleçekim Dalgaları Nedir? Ligo Neyi, Nasıl Keşfetti? - Evrim Ağacı. (2 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 4 Kasım 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı