Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
303K UP
Üye
3

Open source (açık kaynak) yazılımlar ve açık kaynak topluluğu nedir?

Açık kaynak yazılımların avantajları ve dezavantajları nelerdir?
898 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Doğaç Çağdaş Çelebi
Konuyu araştırmıştım

Open source, yazılımın kaynak kodunun herkes tarafından erişilebilir, düzenlenebilir ve dağıtılabilir olduğu bir yazılım lisanslama modelidir. Bu, yazılımın kullanıcılar tarafından özgürce değiştirilebileceği ve geliştirilebileceği anlamına gelir.

Açık kaynak topluluğu ise, açık kaynak yazılım projeleri etrafında bir araya gelen gönüllülerden oluşan bir topluluktur. Bu topluluklar, bir projenin geliştirilmesine, belgelenmesine, hata düzeltmelerine ve yeni özelliklerin eklenmesine katkıda bulunurlar.

Örnek olarak "Mozilla Firefox,Android,Linux tarzı örnekler verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

137 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Akif
Mehmet Akif
17K UP
Araştırmacı ve konu hakkında bilgi sahibi

Merhabalar,

Açık kaynak kodlu yazılımlar; üreticisi tarafından genelde ücretsiz ve telifsiz şekilde herkese açılmış, üzerinden ekleme veya çıkarma yapıp kullanabileceğiniz, değiştirebileceğiniz, kopyalayıp kendiniz kullanabileceğiniz yazılımlardır.[1]

Kapalı kaynak kodun aksine üreticiler burada kodun ham halini paylaşmış olur bu da onu kendinizin de kullanmasına olanak sağlar. Avantajlarından biri kaynak kodların kamuya açık paylaşılmasından doğan güven faktörüdür. Erişilebilir kodlar yazılımı kullanan veya denetleyen kişiler tarafından kontrol edilebilir, bu da casus ve kötü amaçlı içeriklerin kod içine gizlenip gizlenmediği konusunda yardımcı olur. Özellikle popüler olmayan uygulama ve veri gruplarında bu konu önemlidir çünkü üreticinin güvenilirlik konusundaki tutumu tam bilinmemektedir. Diğer avantajları ise başka geliştiricilerin koda erişimi ile aynı koddan yeni yeni uygulamaların oluşturulması, hali hazırda olan uygulamaların açık kaynak kodları sayesinde kullanıcılar tarafından düzeltilmesi, daha da iyileştirilmesi, kodların kontrolünün yalnızca üreticide olmaması sayılabilir. Bunlar genel olarak kâr amacı gütmeyen topluluklar ve geliştiriciler için harikadır çünkü topluluklar sayesinde bilgi ve veri birikimi gittikçe artacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Dezavantajları ise; paylaşılan kodlardan gelir elde etme ihtimalinin azalması veya gelirin azalması, rekabetin kod üzerinde artması, yazılımların kontrolünün kötü niyetli kişilerin de eline geçme ihtimali, uygulamalarınızın küçük farklarla kopyalanması gibi durumlarda örnek gösterilebilir. Ayrıca kapalı kaynak kodlu yazılımları kullanmak ve gelişimini beklemek açık kaynak kodlu yazılımlara göre normal kullanıcılar açısından daha basit ve kullanışlıdır. Genelde kapalı kaynak kodu kullanan yazılımlar bu dezavantajları ortadan kaldırmış olup bu iş üzerinden para kazanmayı amaçlamaktadır. Bu tür yazılımları ise genelde kâr amacı güden kişi veya kurumlar kullanmaktadır.

Popüler olarak kullanılan işletim sistemlerinden Windows, Chrome OS, IOS, Mac OS ve Android'dir. (Mac OS çoğunlukla kapalı kaynak kodludur, Android ise çoğunlukla açık kaynak kodlu olsa da önemli kısmı kapalı kaynak kodludur. Ayrıca Android de Linux tabanlıdır.)

Açık kaynak kodlu yazılımlara örnek olarak da yine işletim sistemlerinden Linux, Ubuntu, Debian, Pardus örnekleri verilebilir. Son üç örnek de açık kaynak kodlu olmalarını da sağlayan Linux tabanlı yani Linux dağıtımıdır. Ayrıca LibreOffice, Brave, Blender gibi uygulamalar da açık kaynak kodlu olup rakiplerine avantaj olarak ücretsizdir.[2]

Açık kaynak toplulukları ise açık kaynak kodlu yazılımların paylaşılıp geliştirildiği, kâr amacı güdülmeyen topluluk birimleridir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak açık kaynak kodlar bağımsız geliştirici ve genelde kâr amacı gütmeyen topluluklar tarafından tercih edilirken, kapalı kaynak kodlular ise ücreti karşılığında uygulama satıp geliştiren kişi ve topluluklar tarafından tercih edilmektedir. Avantaj olarak ise çoğunlukla ücretsiz, güvenilir, denetlenebilir, geliştirilebilir olması açık kaynak kodlu yazılımları öne çıkarırken; para kazanılması, kullanımı kolay olması, kopyalanamaması gibi özellikler de kapalı kaynak kodlu yazılımları öne çıkarmaktadır.

Ayrıca yardımcı olması açısından kaynakça kısmına eklediğim bağlantılara bakabilirsiniz.

İyi günler dilerim.

109 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Pardus - TÜBİTAK ULAKBİM. Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar. Alındığı Tarih: 18 Nisan 2023. Alındığı Yer: Pardus - TÜBİTAK ULAKBİM | Arşiv Bağlantısı
  2. M. A. Gündoğan. Açık Kaynaklı En İyi 30 Program. (29 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2023. Alındığı Yer: Technopat | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Metehan Şentürk
Yazılım mühendisliği okuyorum ve bu alanda çeşitli çalışmalarım var

Açık kaynak yazılımlar, kaynak kodlarının kamuya açık bir şekilde paylaşıldığı ve kullanıcıların bu kodları düzenleyebildiği yazılımlardır. Bu tür yazılımlar, kullanıcıların yazılımı özelleştirme, geliştirme ve dağıtma özgürlüğüne sahip olmalarını sağlar.

Açık kaynak topluluğu, açık kaynak yazılımları geliştiren, test eden ve destekleyen bir grup insan ve kuruluştur. Bu topluluk, birçok farklı disiplinden gelen insanları bir araya getirir ve işbirliği yoluyla yazılımları geliştirir. Açık kaynak topluluğu, yazılım geliştirme sürecinin her aşamasında rol alabilir ve birçok farklı açıdan katkıda bulunabilir, örneğin hata düzeltme, özellik ekleme, belgeleme ve kullanıcı desteği gibi.

Açık kaynak topluluğu, farklı büyüklükte ve amaçlarda birçok proje geliştirir. Bazıları çok popüler ve yaygın kullanılan yazılımlar olabilirken, diğerleri daha özelleştirilmiş ve belirli bir amaç için tasarlanmış olabilir. Açık kaynak topluluğu, ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımların yaygınlaşmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur ve yazılım dünyasında önemli bir rol oynar.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close