Merhabalar,
Açık kaynak kodlu yazılımlar; üreticisi tarafından genelde ücretsiz ve telifsiz şekilde herkese açılmış, üzerinden ekleme veya çıkarma yapıp kullanabileceğiniz, değiştirebileceğiniz, kopyalayıp kendiniz kullanabileceğiniz yazılımlardır.[1]
Kapalı kaynak kodun aksine üreticiler burada kodun ham halini paylaşmış olur bu da onu kendinizin de kullanmasına olanak sağlar. Avantajlarından biri kaynak kodların kamuya açık paylaşılmasından doğan güven faktörüdür. Erişilebilir kodlar yazılımı kullanan veya denetleyen kişiler tarafından kontrol edilebilir, bu da casus ve kötü amaçlı içeriklerin kod içine gizlenip gizlenmediği konusunda yardımcı olur. Özellikle popüler olmayan uygulama ve veri gruplarında bu konu önemlidir çünkü üreticinin güvenilirlik konusundaki tutumu tam bilinmemektedir. Diğer avantajları ise başka geliştiricilerin koda erişimi ile aynı koddan yeni yeni uygulamaların oluşturulması, hali hazırda olan uygulamaların açık kaynak kodları sayesinde kullanıcılar tarafından düzeltilmesi, daha da iyileştirilmesi, kodların kontrolünün yalnızca üreticide olmaması sayılabilir. Bunlar genel olarak kâr amacı gütmeyen topluluklar ve geliştiriciler için harikadır çünkü topluluklar sayesinde bilgi ve veri birikimi gittikçe artacaktır.
Dezavantajları ise; paylaşılan kodlardan gelir elde etme ihtimalinin azalması veya gelirin azalması, rekabetin kod üzerinde artması, yazılımların kontrolünün kötü niyetli kişilerin de eline geçme ihtimali, uygulamalarınızın küçük farklarla kopyalanması gibi durumlarda örnek gösterilebilir. Ayrıca kapalı kaynak kodlu yazılımları kullanmak ve gelişimini beklemek açık kaynak kodlu yazılımlara göre normal kullanıcılar açısından daha basit ve kullanışlıdır. Genelde kapalı kaynak kodu kullanan yazılımlar bu dezavantajları ortadan kaldırmış olup bu iş üzerinden para kazanmayı amaçlamaktadır. Bu tür yazılımları ise genelde kâr amacı güden kişi veya kurumlar kullanmaktadır.
Popüler olarak kullanılan işletim sistemlerinden Windows, Chrome OS, IOS, Mac OS ve Android'dir. (Mac OS çoğunlukla kapalı kaynak kodludur, Android ise çoğunlukla açık kaynak kodlu olsa da önemli kısmı kapalı kaynak kodludur. Ayrıca Android de Linux tabanlıdır.)
Açık kaynak kodlu yazılımlara örnek olarak da yine işletim sistemlerinden Linux, Ubuntu, Debian, Pardus örnekleri verilebilir. Son üç örnek de açık kaynak kodlu olmalarını da sağlayan Linux tabanlı yani Linux dağıtımıdır. Ayrıca LibreOffice, Brave, Blender gibi uygulamalar da açık kaynak kodlu olup rakiplerine avantaj olarak ücretsizdir.[2]
Açık kaynak toplulukları ise açık kaynak kodlu yazılımların paylaşılıp geliştirildiği, kâr amacı güdülmeyen topluluk birimleridir.
Sonuç olarak açık kaynak kodlar bağımsız geliştirici ve genelde kâr amacı gütmeyen topluluklar tarafından tercih edilirken, kapalı kaynak kodlular ise ücreti karşılığında uygulama satıp geliştiren kişi ve topluluklar tarafından tercih edilmektedir. Avantaj olarak ise çoğunlukla ücretsiz, güvenilir, denetlenebilir, geliştirilebilir olması açık kaynak kodlu yazılımları öne çıkarırken; para kazanılması, kullanımı kolay olması, kopyalanamaması gibi özellikler de kapalı kaynak kodlu yazılımları öne çıkarmaktadır.
Ayrıca yardımcı olması açısından kaynakça kısmına eklediğim bağlantılara bakabilirsiniz.
İyi günler dilerim.
127 görüntülenme