öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki, bu çok karmaşık bir konu. ancak günümüzde tıp bu konuda durmadan ilerleme kaydetmekte.
önceden kanser tespiti pek de kolay değildir aslında. ancak yaşınız ve cinsiyetiniz göz önünde bulundurularak düzenli olarak belirli tarama testlerinden geçmek yarar sağlar. örn; kadınlar 20 yaştan itibaren meme kanseri riskine dikkat etmeli ve elle muayene, 50 yaştan sonra ise ayda veya iki ayda bir mamografi ile kontrol yaptırmalılar. erkeklerde bu risk prostat için görülür. belirli bir yaştan sonra (45+) rutin kontrol yaptırmakta fayda var. Burada kan testleri de önemlidir. PSA (prostat spesifik antijen) değerlerinde yükselme varsa araştırılmalıdır. ancak bu her zaman tümorle bağdaşmaz.
Veya dünyada sık görülen kanserlerden biri olan rektal kanserler (bağırsak kanserleri) için kolonoskopi, sigmoidoskopi gibi muayeneler gerçekleştirilir.
bu testler siz herhangi bir acı, rahatsızlık hiss etmeseniz bile yapılması gerekir.. çünkü kanser çok sinsi hastalıktır. bir çoğu öldürücü konuma gelmeden acı vermez. bu testler yardımı ile sağlık durumuzu kontrolde tutabilir ve bu sayede hergangi bir anormallik tespiti çok çok erken yapılabilir.
bu risk kimler için daha fazladır? elbette ailesinde kanserden ölüm görülmüşse veya hali hazırda kanser hastası biri varsa, bunun genetik ola bileceği düşünülmelidir. hatta bugün genetik testlerle hangi hastalığa yatkın olduğunuz bile tespit edilebiliyor!
sağlıkla kalın🌱
Kaynaklar
- R.Zoorob, et al. (2001). Cancer Screening. afp, sf: 1. | Arşiv Bağlantısı