Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Ölümsüzlük nasıl mümkün olabilir? Ya da mümkün mü?

184 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Canlılar artmaya eğilim gösteren ve de zamanla devamlı artan entropiye karşı direnç gösteren, aldığı besinlerle sağladığı enerjiyle bunu yapan biyolojik sistemler olarak tanımlanabilir. Entropiyi artıran yegane şey işe zamanın yönü ve akmasıdır. Bu durumda ölümsüzlük nasıl mümkün olabilir ki zaman gibi bir sorun varken. Ünlü teorik fizikçi Brain Green kitabında rafdan düşen bir yumurtanın kırılmasını örnek verir. Bu yumurtanın kırılmasını elimizde uygun çok gelişmiş nano teknoloji olsa ve çok zahmetli de olsa onarabilirdik ve eski haline getirebilirdik der. Tabi bu çok çok zahmetli bir iş yüz milyonlarca belki milyarlarca atomu Nana boyutta tek tek onarmak gibi bir işlemden bahsediyoruz. Bu onarımı eski haliyle birebir yapmak çok zor ancak bunu yapabilsek bile zaman akmaya devam ettikçe yumurtanın entropisi artmaya devam edecek. Yumurta zamanın akmasıya aşınmaya, değişmeye, eskimeye kısacası entropisi artmaya devam edecek. Eğer zor da olsa yapabilirseniz Yaptığınız onarım yumurtanın ömrünü uzatabilir ancak zamanla yumurtanın bütün unsurları için entropi arttıkça kaotik bir bozulma gerçekleşecek. Buna karşı koymak ise kırılan yumurtanın tamirinden çok çok daha zor olacak. Bir canlının bedeni için de aynı durum söz konusu. Canlının bedenindeki bütün unsurlar kaotiklesmeye zamanla devam edecek. Buna karşı koymak için canlının bedenini sürekli dış müdahalelerle yenileyebilmek gerekir. Örneğin eskiyen bir organı yenisiyle değiştirmek gibi. Tabi bunu kusursuz şekilde yapmak gerekecek. Diyelim ki biyolojik bir yenileme mekanizması buldunuz ve canlının vücudu kendi kendine bu yenilemeyi yapıyor örneğin bazı hayvanlardaki gibi kopan uzvun yerine yenisinin çıkması gibi. Ancak bu durumda da yenileyici mekanizmanın kendisi de entropiden nasibini almaya devam edecek ki bir süre sonra organ yenileyemez hale gelecek demektir. Bu yenileyici mekanizmanın kendisi bütün vücut için geçerli olmadığı sürece zaten belli organları yenilemek belki ömrü uzatabilir ama yine tam bir çözüm olmayacak. Kısacası zamanın akması ve entropinin artması bu konuda ölümsüzlüğün önündeki en büyük engel olarak duruyor. Öyle ki 'başa bela' diyebiliriz. Evren içinde herşey zamana tabidir. Zamanın yönü hem herseyi ortaya çıkarır (veya çıkmasının nedenidir) hem de sonunda varlığını son erdirir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close