Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Okyanusların tabanına makine aracılığıyla bile olsa ulaşabildik mi? Ulaşabildiysek derinlik ne kadardı?

Bu konuda biraz araştırma yapmaya çalıştım ama kesin bir şeyler göremedim.
156 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

[1]

[2]

Okyanus Tabanlarına birçok kez insanlık olarak iniş yaptık. Ancak her okyanus için şu kadar derinlik diye bir tabir vermek oldukça yanlık olur. Çünkü düz ve pürüzsüz bir arazi değil.

Tüm Reklamları Kapat

Şu an da oknayus çukurlarında bilinen en derin nokta Mariana çukuru. Râkımı yaklaşık -11bin metre. Bu çukura birçok makine ile iniş yapıldı. Ancak insanın olduğu makinesilerle dalış sınırlı. İlk dalış 1960 yılında yapıldı. Ancak bu noktaya insanın herhangi bir makine olmadan inmesi pek beklenesi ve mümkün bir olay değil. Çünkü korkunç bir basınç kuvveti var. Malesef insanların tüplü dalışta dahil makinesi inebileceği derinlik 500 metreyi geçmez. O derinlikte bile birçok basınç kaynaklı hayati tehlikeler oluşabilir.

Oldukça iyi bir antrenmanla belki 500 metrede 1 saaten kısa bir dalış sergilenebilir.

Okyanuslar için derinlik ortalama olarak ve bilinen en derin yer olarak söylenir. Bu yüzden şu okyanus şu kadar derinlik demek oldukça yanlıştır. Belirli noktalarda derinlik binlerce metreyi bulabilirken bazı noktalarda sadece birkaç yüz metredir.

O yüzden yaptığınız araştırmalarda kesinlik göremezsiniz. Hatta deniz yolunda bile şu anki teknolojide dahil birçok gemi belirli rotadan çıkmaz. Nedeni derinliğin tam olarak bilinmemesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Okyanuslarda çukurlar yaşadığımız karaparçalarına göre daha derin olacaktır. Nedeni zaten okyanusların belirli oranda çukur olmasıdır. Ve yaşadığımız bölgelerdeki yer kabuğunun derinliği 35 km ile 75 km arasında değişirken bu kabuğun derinliği okyanuslarda 7 ile 11 km arasında değişir.

Şu anda bilinen ve keşfedilen en derin nokta Mariana Çukuru. Ve iki hattın sınır noktasında olmasından kaynaklanır. İçinde belirli derinliklerde bazı endemik canlılar vardır. En dibinde ise tek bir şey var. Çöp. Evet, bizim plastik çöplerimiz var.

Kaynaklar

  1. Dr. Mahir E. Ocak. Okyanus Tabanında Yaşam. Alındığı Tarih: 26 Mart 2022. Alındığı Yer: Tubitak | Arşiv Bağlantısı
  2. Anonim. Marina Çukuru. Alındığı Tarih: 26 Mart 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close