Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Okunmuş soğan saklamak tıbbi hastalıkları tedavi edebilir mi?

bundan 2 sene önce parmaklarımda mantar vardı (el parmaklarımda) ailem beni bilinen bir hocaya götürdü hoca soğan çıkardı ve onu bir kaba koyup dualar okumaya başladı sadce bunu yaptı ve bize dediki bu kabı 2 sene boyunca kimsenin bulamayacağı bir yere saklayın dedi bizde gömdük aradan geçen süre zarfında parmaklarımda hiç bir şey kalmadı nasıl?
973 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Hayır, iyileşme nedeniniz soğan veya okuyup üfleme olamaz.

Kendinize çok basit bir soru sorun: Kontrol grubunuz var mı?

Tamam, bilime uzak insanlar için belki çok basit olmadı ama bu sorunun söylemek istediği şey şu: O 2 sene boyunca okunmuş soğan olmasaydı parmağınızın nasıl değişeceğini nereden biliyorsunuz? Yani "hoca"ya gitmeseydiniz de parmağın o zaman diliminde iyileşmeyeceğinden nasıl emin olabiliyorsunuz?

Tüm Reklamları Kapat

Olamazsınız. İşte burada bilim devreye giriyor.

Bilimde bir uygulamanın, mesela bir ilacın, veya büyü gibi bilimdışı zırvaların gerçekten çalışıp çalışmadığını anlamak istiyorsanız, sağdan soldan duyduklarımıza inanmak yerine, minik çaplı da olsa bir plasebo testi yapıyoruz: Eşit büyüklükte iki grup oluşturuyoruz. Birine, etkisini merak ettiğiniz şeyi; mesela "okunmuş soğan" veriyoruz. Diğer gruba o soğanı veriyormuş gibi (veya soğan okunmuş soğanmış gibi) yapıyoruz ama aslında "okunmamış", sıradan, dümdüz soğan veriyoruz - ki işte kendilerine de diğer grup gibi müdahale edildiğine inandırılan bu gruba, "plasebo grubu" diyoruz. Sonra, iki gruptaki değişimleri inceliyoruz.

  1. Eğer ilaç verdiğiniz veya büyü yaptığınız gruptaki değişimler, diğer gruptan daha belirgin ve istatistiki olarak anlamlıysa, uygulamanız gerçekten işe yarıyor olabilir, daha hassas testlere geçebilirsiniz.
  2. Yok eğer iki grupta da aynı değişimler gözleniyorsa, o zaman ilacınız veya büyünüz çalışmıyor demek!

Bugüne kadar bu tür okuma üfleme hohlama puflama zırvalarını ne zaman bilimin bu basit testine tutsak, her zaman, içler acısı bir şekilde, tamamen ve aksi yönde hiçbir şüphe kalmayacak biçimde başarısız oluyorlar.

Dolayısıyla: Hayır, iyileşme nedeniniz soğan veya okuyup üfleme olamaz.

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
60
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lu Ca
Lu Ca
31K UP
Konuyla derinden ilgili

İyileşmenizin sebebi kesinlikle bu olamaz. Tesadüfleri doğa üstü olaylara bağlamak insanlığın binlerce yılda kökleşen ve bu yüzden de bir türlü kurtulamadığı sanrısıdır. Sağlığınız ile ilgili bir problem yaşadığınızda doktora gitmenizi, iyileşememeniz durumunda çözümü kesinlikle bu şarlatanlarda aramamanızı ve bu tarz inanışlarla ilgili bilimin ne dediğini araştırıp, insanların tesadüflerde örüntü arayarak neden olmayan şeylere inanma ihtiyacı duyduklarının kökenlerini öğrenerek gerçekçi bir hayat görüşü inşa etmenizi öneririm. Yoksa böyle insanlar yalan söyledikleri için sizi yanlış yönlendirip birçok şeyinize ve hatta hayatınıza bile mal olabilir.

20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close