Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Oksijeni büyük ölçüde balona hapsetmek ekolojik açıdan nasıl bir sorun teşkil eder?

Yıllardır aklım da 7.5 milyar insan her biri 100 er balonu şişirip oksijeni hapsetse veya daha fazla bu dünyanın oksijen miktarında azalma veya sistem de bir sorun olmasına sebep olur mu? gerçekten merak ediyorum saygılar sevgiler herkese.
189 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
39K UP
Öğretmen

Bu kolayca yapılabilecek bir şey değildir. Çünkü insanlar çok kalabalık bir varlık olsa da dünyada oldukça küçük bir yere sahiptirler. Örneğin günümüzde bile dünyanın yalnızca %3-5 lik bir alanında insan yaşamı var.

İnsanlar zaten dışarıdan hava soluyarak oksijen depolayamaz. Havayı tutmak için çektiğimizde, ciğerlerimize çekeriz. Ve o havayı geri bıraktığımızda dışarıya karbondioksit bırakırız. Haliyle balona oksijen değik karbondioksit pompalarız. Kaldı ki atmosferin yalnızca %20 civarı oksijenden oluşur. Ve bu da ortalamadır. Yani sanayi şehirlerindeki oran ile ormanlardaki oran aynı değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu ancak özel makinelerle yapabiliriz. Ancak burda da öyle bir kaç bin balonla bu iş olmaz. Milyonlarca m³ oksijen depolarsak belirli bir oran düşürebilir. Bu da canlıların yaşamını tehtid eder. İlk başta toplu canlı ölümleri ile beslenme zinciri kırılabilir.

Dünya'da oksijen çok da uzun süredir yok. Yalnızca 4/1i süredir var. Dünyadaki oksijen yaklaşık 2.4 milyar yaşında. Bknz: "Büyük Oksidasyon Olayı" zaten aksi halde dünyanın soğuması daha uzun zaman alırdı. Oksijen olmadığı için dünyadaki yanma bir miktar azaldı ve litosferi oluşturdu.

Tüm Reklamları Kapat

Ve bu süreçten sonra dünyadaki özellikle bitki oranı artarak oldukça fazla bir oksijen oranı oluştu. Bu olayın sonucu da belli "Kambriyen Patlaması". 500 milyon yıl önce dünyadaki oksijen ve bitki bolluğundan çok hızlı bir canlı artışı yaşandı. Ve dinozar, mamut gibi büyük canlılar oluştu.

Bir kural var. Yaşam ne kadar kolaysa, besin ne kadar bolsa, iklim ve ortam ne kadar uygun ise o kadar çok canlı ve canlı çeşidi oluşur. Ve aynı şekilde yine besin ne kadar çoksa o kadar büyük canlılar oluşur. O yüzden dinazorlar o kadar büyük olmasına rağmen hayatta kalabildiler.

Bunun tam tersi de bir kuraldır. Ortam ve iklim ne kadar müsait değilse, besin ne kadar az ise canlı çeşidi o kadar az ve küçük olur. Bunu gözle de görebilirsiniz. Örneğin Yağmur Ormanlarındaki canlı çeşitliliği çok iken çöllerde çok daha azdır.

Yani bu oksijen oranı değiştirilirse toplu ölümler kaçınılmaz olabilir. Tabi bura bitiktirilrcek olan oksijen oranı ve miktarı da önemlidir...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close