Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Öbür dünya yanı cennet cehennemde yeniden yaşayacağımız olayına nasıl bakıyorsunuz?

475 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Herhangi bir konunun -doğru-luk kriterlerini sunmak durumundayız değerlendirmeye sunabilmek için. Bir sanat eseriyle ilgili -doğruluk- kriteri akademik kurallar dışında belirlenemez örneğin. Öznel bir gerekçeler bütünü söz konusudur. Ya da felsefi bir akımın -yanlış- ya da -doğru- olup olmadığı söylenemez. Belli açılardan eksik görülebilse de tamamen yanlış diyebilecek değerlendirme kriterlerimiz bulunmamakta felsefe disiplinin yapısı gereği. Newton fiziğinin yanlış olduğunu söyleyemiyor olduğumuz gibi, kuantum fiziğinin tamamen doğru olduğunu da söyleyemeyiz. Öğretiler için de tamamen doğru ya da tamamen yanlış demek, daha çok kutuplaşmış bakış açılarının sloganvari yaklaşımları olmakta. Bizim belirleyeceğimiz -doğru- kriterleri nedir, -yanlış- kriterleri nedir... Bilimsel yaklaşıma ait kriterlerle bir öğretiyi değerlendiremeyiz. Baştaki örneklere döneriz böyle bir şey yapmaya kalkarsak. Biz ancak, kendi hayatı yorumlama biçimimiz üzerinden öznel bir çıkarımda bulunarak değerlendirebiliriz, ancak bunu GENELLEYEMEYİZ. Şu öğreti yanlıştır -doğrudur denemez bu açıdan. Bize çok mantıklı ya da mantıksız gelebilir (mantığımızın -doğru- -yanlışlığı- nasıl değerlendirilecek ayrı bir sorun), ancak bu çıkarımımız bizim yorumumuz ya da kişisel yaklaşım, nedenimiz yoksa da YARGIMIZ olarak kalacaktır. Ki öğreti-dimlerle ilgili genel olarak detaylı bilgiye ulaşma çabası olmadığı için zihinde kurgulanmış yapay senaryolar ya da kulak dolgunluğu ile gelenekten beslenen hikayelerle karıştırılmakta. Bu seviyedeki bireylerin kendini ateist zannetmesi de ilginç oluyor. Ya da aynı nedenlerle sıkı sıkıya bir dime bağlanmış kişinin kendini inançlı olarak görmesi... Böyle zihinlerin bir öğreti-dimi yorumlamalarının geçerliliği tartışılır. Ki şahsen detaylı bilgiye ulaşma çabası olmayan bir konuda fikir beyanının geçersizleştiğini düşünüyorum. Ki genellenebilsin. Kim olursa olsun değişmez.

Deneylenemeyen bir konuda doğru ya da yanlış diyen biri o konuda objektifliğini yitirmiş demektir ve ifade ettiği anlam geçersizleşir bu yüzden. (Bir düşünceye sahip olmak değil, sahip olduğu düşünceyi deklare etmek, genele yayılabilir görmek)

Tüm Reklamları Kapat

(Bizim yaşamda kalmak için kurguladığımız kendi doğru yanlışlarımızıbirdisipline bile uygulayamıyor iken, varoluş yorumu gibi üst bir konuyu bu şekilde değerlendirmek, analiz edemiyor olmayla, polarize olmuş zihinle, yargı bariyerleriyle bakmayla açıklanabilir.

Kaynaklar

  1. EvaGallardo-Gallardob. A Multidisciplinary Review Into The Definition, Operationalization, And Measurement Of Talent. (9 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 9 Ocak 2021. Alındığı Yer: https://www.sciencedirect.com/ | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close