Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: Nuh tufanı gerçekten yaşandı mı?
Anonim
Anonim Üye
29

Bilime göre Nuh Tufanı gerçekten oldu mu? Jeoloji ne diyor?

25,419 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ahmet Özkaya
Coğrafya Öğretmeni

Bu olay 'Tufan' olarak geçse de kutsal kitaplardan dolayı daha çok 'Nuh Tufanı' olarak biliriz.

Tufan olayı sadece dini değil aynı zamanda birçok medeniyetin hafızasında yer etmiş ve bu sayede bu olayın kimi milletlerce efsanrleşmesi sonucu günümüze kadar gelmiştir. Tufan olayının bir çok medeniyette bahsedilmesi ve birbirine yakın anlatımlar olması dikkat çekmiştir. Bu olay Çin, Kızılderili, Yunan,Hint, Sümer, Babil ve Hitit kaynaklarında geçmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Tufan olayı özellikle Arkeoloji,Coğrafya, Jeoloji Tarih ve Teoloji disiplinlerinin ilgi alanlarına girdiği için burada sadece jeoloji ile ilgili kısmına yanıt vereceğim. Jeolojik zaman içerisinde çeşitli buzul ve buzullararası dönem yaşanmıştır. Bilinen en son buzul dönemi würn günümüzden yaklaşık 10.000 yıl önce sona ermiştir. Artık interglasyal dediğimiz buzullarası dönemde, dünya genelinde ciddi su seviyesi değişimleri yaşanmıştır. Eğer ki günümüzde, Antarktika ve Grönland'daki buzların tamamı erirse su seviyesinin 60 metre yükseleceği düşünülmektedir. Bu sebeple jeologlar, eğer yakın zamanda böyle bir durum olduysa bu kanıtlanılabilir diyerek çeşitli araştırmalar yapmışlardır.

Jeologlar bu durumu sadece kendi disiplinleri üzerinden incelediği için şu soruyu sormuşlardır: Son 10.000 yıl içerisinde dünyada su seviyesi yükselmiş olabilir mi? Yapılan araştırmalar sonucu günümüzden yaklaşık 8.000 sene önce Karadeniz'de su seviyesinin Jeolojik zamana göre kıyasladığımızda kısa bir süre içerisinde (100-200 sene) yaklaşık 150 metre yükselmesi gerçekleşmiştir. Son buzul çağı olan würn döneminde Karadeniz ile Hazar Denizi birleşikti. Karadeniz'i besleyen çok fazla akarsuda mevcuttu. Günümüzde de Karadeniz, tatlı suların bolca aktığı bir denizdir. Buzul sonrası Dünyanın ısınmasıyla eriyen buzullar, Hazar Denizinin taşmasına sebep olduğu gibi oradan da Karadeniz'e gelip su seviyesini yükselttiler. Yukarıda anlatılanlar "Karadeniz Sel Hipotezi" sonucu ortaya konan görüşler olmasına karşılık bu konuda hala tartışmaların devam ettiğini belirtmek isterim.

Tüm Reklamları Kapat

Jeologlar tarafından tespit edilen bu olay, insanlığın hafızasında ve birçok medeniyette neden bahsedildiği ile ilgili önemli tespitlerdir. Ancak bu konuda hala çalışmalar devam etmektedir. Disiplinlerarası yöntemlerle olaylar incelenip, doğa bilimlerinin ve arkeologların daha fazla kanıt bulmasıyla olaylar daha da netleşecektir.

İnsanlık için çok önemli olan ve bulgular netleşince daha iyi anlayabileceğimiz bu olaya, bilim insanları bilimin doğası gereği tarafsız yaklaşıp araştırmalarını sürdürmekte: Önemli dergilerde bu konu ile ilgili tartışmalarda devam etmektedir.

Jeologlar ;Tufanı, dünyanın her yerinde değil, ancak belli bir bölgesinde meydana geldiği kanısındadır. Ben bu yazımda sadece jeoloji açısından kısa olarak bahsettiğimi ve bu konu ile ilgili tartışmalarda olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.

4,320 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. The Guardian. (19 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia- Black Sea Deluge Hypothesis. (19 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Journal Of Earth Science &Amp; Climatic Change. (19 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Controversy Over Noah'S Flood In The Black Sea: Geological And Foraminiferal Evidence From The Shelf. (19 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. The Black Sea Flood Definitely Not The Flood Of Noah. (19 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Turgay Aydın
Turgay Aydın
12K UP
Sapiens
Nuh Tufanı'nın bilimsel olarak bir geçerliliği yoktur.Nuhun gemisinin bulunduğu iddiaları tamamen asılsızdır.Eğer Nuh Tufan'ı gerçek olup heryeri su basmış olsaydı bu yokoluşuda diğer 5 yokoluşu bildiğimiz gibi bilebilirdik.Nuh Tufan'ı  bize canlıların  Ağrı Dağından tüm dünyaya yayıldığını iddia eder eğer böyle olsaydı dağdan uzaklaştıkça canlı türlerinin azalması gerekmezmiydi.Canlıların coğrafi dağılımına baktığımızda belli canlı türleri sadece tek bir bölgede yaşar mesela keseli memeliler çoğunluğu avustralyada yaşamaktadır  neden bu canlılar avustralyaya ağrı dağından öbek öbek göç ermiştir ettiyseler neden arkalarında bir iz(iskelet parçaları vs.)bırakmamıştır.Örnekler çoğaltılabilir.Tüm bunlar Nuh Tufanı'nın bir efsaneden ibaret olduğunu kanıtlamıştır.
2,828 görüntülenme
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eh İşte
Eh İşte
8K UP
Akıllı
Orijinal Soru: Nuh tufanı gerçekten yaşandı mı?

Tufan olmuştur fakat bu tufan ne tüm dünyayı sarmış ne de tanrısal bir gazap ile gelmiştir.

Tufan Hikayesi, Karadenizin su ile dolmasından çıkmıştır. Karadeniz yaklaşık 8.000 yıl önce deniz değildi. Boğazlar aracılığıyla Akdenizden gelen su 1000 gün (3yıl) gibi bir sürede Karadenizi deniz yaptı.

Tüm Reklamları Kapat

3 yıl uzun gibi gelse de çok kısa bir süre. Denizin derinliği bazı yerlerde 2200 metre. Ve her yer aynı anda aynı su yükseltisine kavuşmuyor. Boğaza yakın ve etrafından alçakta olan bir köyün üzerlerine gelen suları görmesi ve gördükten sonra kaçabilmeleri imkansız. Bu sular Niagara Şelalesinden 20 kat daha hızlı akıyor.

Bir toplulukta ki kişinin aylar önceden suların köyüne doğru hareket ettiğini görmesi ve gemi tarzı bir şey yapmaya başlaması olağan. Gemi tasarımı Tanrıdan gelen ultra zor ve düşünülemeyecek bir şey değil.

Tüm Reklamları Kapat

Belki hiç gemi yapmamıştır. Su basmayan yerlere yakın yaşayan kişiler tarafından anlatılmıştır. O kadar ayrıntıyı sadece tahmin edebiliriz. Çünkü deniz olmayan bir yerin hızlıca suyla dolduğunu gören halkın bunu Tanrıya yorması kadar normal bir olay yok.

Aynı şimşek ve yıldırım olaylarını anlamayan insanların, bu olayları Thora bağlamaları gibi.

Bu yüzden bu coğrafyada yaşayan insanların mitlerine konu olmuştur. Amerika Kıtasında veya Avustralya Kıtasında yaşayan insanların böyle hikayeleri yoktur.

1,763 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Alnur Ceylan. Karadenizin Oluşumu. (21 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Murat Kaya
Murat Kaya
5K UP
mantıklı düşünen biri

Tufan hikayeleri çoğu eski uygarlıklarda geçiyor. Bununla ilgili bir belgesel izlemiştim linkini bırakıcaktım fakat şuan bulamadım. Belgeselde bir teori geçiyordu. Bu teoriye göre hint okyanusuna çarpan bir göktaşından kaynaklı tsunaminin oluşmasıdır. Bununla ilgili yapılan araştırmalar meteorun düştüğü tahmin edilen bölgeye bakan yükseltilerde böyle bir olayın yaşandığına dair buluntular içeriyordu ve o bölgedeki uygarlıkların neredeyse hepsinde tufan hikayesi bulunmasıydı. Yani konu dünyasal değil bölgesel bir tsunami etkisiydi. İlgi çekici bir belgeseldi bulabilen biri varsa ve eklerse sevinirim.

Fakat bu teori tek başına tufanı açıklamadığını fark ettim çünkü Amerika kıtasında veya Çin'de de benzer tufan hikayelerini görebilmek mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Zamanında kendi çapımda yaptığım araştırmalardan şu kanıya vardım... Eski uygarlılar daima büyük şehirleşmelerini deniz ve nehir kenarlarına yapmıştır. Bu bölgede yaşanacak deprem sonrası tsunami bugünün teknolojileriyle bile engelleyemediğimiz afetlerdenken tahmin edersiniz ki deniz kenarındaki yerleşmede toplu ölümlere neden olmuştur. kurtulanlar o bölgeden uzaklaşıp başka başka bölgelere yerleşerek bu hikayenin bir "sözde" büyük tufan efsanesine dönüşmesine sebep olma ihtimali aşırı yüksektir. Anlattığım ilk teori de sadece bölgesel bir alanın tufan hikayesinin bu kadar yoğunlukta olduğunu da destekler nitelikte görüyorum.

Ne derler bilirsiniz "böyle olduğuna yemin edebilirim ama kanıtlayamam" :)

494 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close