Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ahmet Semih Sohtorik
Üye 29 Temmuz 2022
0

Nötron yıldızında yaşanabilseydi acaba hangi boyutta olurduk ? Zaman olur muydu ? Evren onlara göre nasıl olurdu ?

Eğer insanoğlu çok hızlı dönen ve 1 kübünün everest kadar ağır olduğu nötron yıldızında yaşasaydı , hangi zamanı yaşardı ? Zaman onun için var olur muydu ? Bizim bilemediğimiz kadar güçlü olan karadelik onlara göre güçlü olur muydu ?Zaten o kadar hızlı yaşadığından dolayı saf enerji formunda olurdu ama peki ya bu 5. veya 6. boyut gibi bir boyutsa ?
180 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
240K UP
Astrofizik meraklısı... 29 Temmuz 2022

Nötron yıldızları ekstrem gök cisimleridir. Yaklaşık 10 km çapındaki bir nötron yıldızı, Güneşin 2 katı kütleye sahip olabilir. Doğal olarak çok yüksek bir kütle çekimine sahip olurlar ama bu durum bile en güçlü nötron yıldızının uzay-zaman dokusunu yırtmasına sebep olamaz.

Peki bir nötron yıldızına ayak basmayı başarsak ne olur:

Nötron yıldızlarının hidrojen, helyum ve karbondan oluşan, 1 milimetrenin binde biri kalınlığında yoğun bir atmosferi bulunur. Büyük ihtimalle, bu yoğun atmosfer yüzünden nötron yıldızına hiç temas edemezdik. 2 milyon santigrat derece sıcaklığa sahip bu atmosfer zaten bizi kömüre çevirirdi. Yıldıza ayak basar basmaz ise, yüksek kütleçekimi bizi yüzeye yapıştırır ve kağıt gibi ince bir forma dönüşürdük. Ezilerek ölürdük.

Tüm Reklamları Kapat

Diyelim ki ölmeden yıldızda yaşayabilecek teknoloji geliştirdik. Bu durumda yüzeydekiler için zaman yavaşlamış olacaktır ama bu fark bir karadeliğin olay ufkundaki gibi radikal değildir. Yani zaman durmaz ve aşırı da yavaşlamaz. 20 km çapında ve 1 güneş kütlesine sahip bir nötron yıldızının yüzeyindeki zaman, dışardan bir gözlemcinin zamanına göre 1,08 kat daha yavaştır. Gerçi bunu yüzeydekiler hissetmez, onlar için zaman normal seyrinde akıyormuş gibi görünür. [1]

Kaynaklar

  1. Dr. S. Odenwald. The Gravitational Field Of The Neutron Star. Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Stanford University | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close