Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Deniz İçöz
Üye 31 Ağustos 2023 1 Cevap
3

Nöronlarda impuls iletimi ve kaslarda impuls iletimi sıralaması nasıl oluyor?

Nöronlarda ve kaslarda impuls ileti olurken gerçekleşen olaylar nelerdir hangi sırayla olur? Kaslardaki iletim ve nöronlardaki iletim arasındaki fark nedir
3,368 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Deniz Koçyiğit
genetik mühendisi 6 Eylül 2023

Merhaba,

sanırım sinaps ve nörondaki iletim farklarını sormuş olmalısın, öncelikle sinir hücresinin yapısını inceleyelim: Bir sinir hücresi dentrit, akson ve akson uçları kısımlarından oluşur. akson sinir hücresinin dentrit ve akson ucu arasında bulunur ve bu bölgede ranvier boğumları, schwann hücreleri ve miyelin kılıflar bulunur. Öncelikle dentrit dış çevreden gelen uyartıyı alır ve bunu aksona iletir. Aksondan akson uçlarına doğru uyartı geçer. Burada uyartının hızını etkileyen iki faktörden birincisi ranvier boğum sayısı ikinciside akson çapıdır. sinir hücreleri karşı sinirin dentriti ile diğer sinirin akson ucu arasında sinaps oluşur. Sinapslardaki iletim nöranlardaki iletime göre daha yavaştır bunun nedeni sinapslarda iletim kimyasal yolla yapılırken nöronlarda iletim elektrokimyasal yolla yapılır. Sinapslarda iletim akson ucundan dendrite doğrudur.

Burada bulunan yuvarlak yapılara da sinaptik kesecik adını veriyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Buraya impuls geldiği zaman sinaptik kesecikler içlerinde bulunan nörotransmitter maddeleri, sinaptik boşluğa bırakır.

Bu olay ekzositozla gerçekleşir.

Boşluğa yayılan nörotransmitter maddeler, bu kısımda bulunan reseptörlere bağlanır.

Böylece artık ikinci nöronda impuls oluşturulmuş olur. Ayrıca bir nöronda iletim, dendritlerden aksona doğruydu. Sinapslarda ise aksondan dentrite doğrudur. Asetilkolin, serotonin, noradrenalin, adrenalin, dopamin, histamin, glutamat nörotransmitter maddelere örnektir. Aynı zamanda bunlara nörohormon da diyoruz. Buradaki nörotransmitter maddeler reseptöre bağlanınca, bu nöron depolarizasyon haline geçer.

Tüm Reklamları Kapat

Yani hücre zarındaki sodyum kapıları açılır.

İmpuls iletildikten sonra, sinaptik aralıktaki nörotransmitter maddeler enzimlerle parçalanır ya da başka bir nöron tarafından geri alınır.

İmpuls geçişini engelleme ve kolaylaştırma olayları sinapslarda olur.

Akson ucuna gelen tüm impulslar diğer nörona geçmez.

Çünkü sinapslarda seçici dirençle karşılaşır.

Eğer impuls komşu hücrenin dentritine ulaştırıp iletimi devam ettirebilirse, buna kolaylaştırıcı sinaps; iletilmeyip engellenirse, buna durdurucu sinaps denir.

Durdurucu sinaps sayesinde uyarının tüm vücuda dağılması engellenir.

Bu olay impulsun belirli bir yolda ilerlemesini ve sadece hedef organa ulaşmasını sağlar.

Eğer sinapsta engelleme olmasaydı, elimize iğne batırıldığında birçok sinir uyarılacaktı ve sadece elimizi değil ayaklarımızı bile çekecektik.

Mesela hayvanlar aleminde yer alan ve bir sölenter olan hidrada sinaps yoktur. Ardı ardına nörona gelen aceleci uyarılar, impulsun kimyasal olaylarla gerçekleşmesi nedeniyle aktarımın belirli bir noktadan sonra yavaşlamasına, dolayısıyla da sinaptik iletimin yorulmasına neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Sinaptik iletimin yorulması vücudumuz için bir sigortadır.

Örneğin; epilepsi, yani sara hastasında [1][2]peş peşe gelen uyarılar nedeniyle oluşan nöbet ancak sinaptik yorulma ile sona erer.

550 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. V. Clausen, et al. (2017). The Structure And Function Of The Na,K-Atpase Isoforms In Health And Disease. Frontiers in Physiology. doi: 10.3389/fphys.2017.00371. | Arşiv Bağlantısı
  2. Kunduz. Sinapslarda İmpuls İletimi Konu Anlatımı (Videolu), Örnek Soru Çözümü - Kunduz - Kunduz. Alındığı Tarih: 6 Eylül 2023. Alındığı Yer: Kunduz | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close