Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 6 Aralık 2022 1 Cevap
3

Nörolojik hastalığı olan bazı insanların zeki ve başarılı olmaları tesadüf mü? Yoksa bu tür hastalıkların bizlere kazandırdığı özellikler var mı?

330 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Bilimsever 6 Aralık 2022

Aslında burda çoğu hastalık için bir yanlış anlama mevcut. Bu kişilerin çoğunun zaten ilgili konuya merakları var. Bunun üstüne nörolojik bir hastalık geliyor.

Örneğin john nash'ı ele alalım. Adam zaten üniversitede ekonomi okurken şizofreni rahatsızlığına yakalandı. Şizofreni olduğu için ekonomi okumadı.

Bu tür yanılgı içeren bir rahatsızlık da bipolar'dır. Jim carry'nin bipolar olduğu söylenir. Aynı şekilde Britney Spiears'ın da bipolar olduğu söylenir. Türkiye'den Nurseli İdiz, Arda Kural için bipolar denilir. Bu kişilerin hayatlarını incelediğinde kariyerlerinin en iyi olduğu dönemde piyasadan yok olduğunu görürsün. Bipolar kişiler evet hipomani döneminde gerçekten de çok verimli olurlar ama bu durum mani ile saçmasapan bir noktaya evrilir. Hastalığın zihni hızlı çalıştırması çoğu kez durumu daha kötüye götürür.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Ama buna karşılık sinestezi gibi durumlar gerçekten de farklı sanat çalışmalarına neden olmuştur. Ama yine de bence o kişiler zaten sanata yatkındılar.

Sonuç olarak kişinin nörolojik rahatsızlığı hayatını mahvedecek düzeyde değilse kimi zaman enteresan çalışmaların ortaya çıkmasına neden olur fakat bu genel tablonun çok küçük bir yüzdesidir.

Bazı durumlarda ise kişinin nörolojik rahatsızlığı başka bir duyusunun aşırı gelişmesine neden olur. Nörolojik rahatsızlık sayılır mı bilmem ama örneğin Aşık Veysel görme engelli olmasaydı yine o muhteşem eserleri verebilir miydi gene? Bence yine müthiş eserler verirdi ama daha farklı olurdu.

Kaynaklar

  1. K. Arıkan. Yaratıcılık Ve Bipolar Bozukluk. (5 Aralık 2017). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2022. Alındığı Yer: Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kemal Arıkan | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close