Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Atahan Bekleviç
Üye
0

Normal bir makale yazısında olayların sonucuna göre olayın anlatış tarzını biraz dramatikleştirebilir miyim bu olayı çarpıtmak olur mu?

Ak Hunlar ile alakalı bir yazı yazmaktayım ve girdikleri bir savaş sonucunda düşman ordusunu yenmek yerine onların hükümdarlarının onurunu ayaklar altına almayı tercih ediyorlar. Bende "Ak hunlar düşmanı yenmektense onların gururunu ayaklar altına almayı amaçlıyorlardı" şeklinde yazdım yani böyle bir çıkarım yaptım. bu yanlış mıdır?
128 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Oguz Han
Oguz Han
11K UP
Tarih Sever Vatandaş

Yapabilirsin. Bugün bilimsel makalelerin okunabilirliğinin düşmesi büyük problem. Çoğu kişi marifetmiş gibi özellikle yazılarını sıkıcılaştırıyor. Eski makalelere bakıyorum hey gidi hey...

Hmm mevzu sanırım Şah Firuz'un diz çöktürülmesi... Cümleyi dediğin gibi kurarsan sanki savaş başlamadan evvel Akhunlar oturup ''Beyler amacımız onları yenmek değil, gururlarını kıracağız ona göre savaşın'' demişler gibi olur. Yani en başta zaman kullanımında sıkıntı var. Bir de Akhunlar Sasanileri bahsettiğin savaşta yendiler. Yani durum şu barış bozulur-savaş başlar-Sasani ordusu harekete geçer- Akhunlar Sasani ordusunu pusuya düşürür- Şah Firuz teslim olur-böylece Akhunlar Sasanileri yenmiş olur. Şah Akhunların elline düşmüşken Şah'ı yenmek yerine onurunu kırmak mümkün mü? Şah teslim alındığına göre zaten yenilmiş olmadı mı?

Benim tavsiyem doğrudan bahsettiğim savaşı anlatacaksan yenmek yerine ''Akhunlar Sasani ordusunu ve şahlarını esir ettikten sonra onları kılıçtan geçirmek(imha etmek, yok etmek artık hangisi sana uygunsa) ve Firuz'u ortadan kaldırmak yerine, onurlarını kırmayı(zedelemeyi, hakaret etmeyi, küçük düşürmeyi vs.) tercih ettiler(yeğlediler, seçtiler, uygun buldular vs.) '' gibi bir cümle kurabilirsin. Tabi cümleyi aynı tasavvurla kuracaksan. Ben olsam şöyle derdim ''Sasanilere, teslim olduktan sonra ülkelerine dönmek için bir tek seçenek sunuldu. Akhunların önünde secde etmek!'' Daha dramatik devamı ise ''Şah hayatta kalmak için onurunu çiğnemek zorunda kaldı''.

Tüm Reklamları Kapat

Özel bir vakadan değil de bunun üzerine yaptığın çıkarımdan bahsediyorsan gene ''yenmek yerine'' ifadesi yanlış. Bu ifadenin eş anlamlısı ''kazanmak yerine'' yani tuhaf. ''Düşmanlarını yok etmek yerine'' daha uygun. Onur ve gurur farklı anlamlara geliyor. Bu hareket ikisini de içeriyor. İstersen iki kelimeyi de kullanma ''küçük düşürmek'' kalıbını kullan. Mesela ''Düşmanlarını yok etmek yerine onları küçük düşürmeyi tercih ediyorlardı'' gibi. Üstüne ''böylece'' ile başlayan bir cümle kurarak tespitini güçlendirebilirsin.

Tabi bana göre yaptığın bu çıkarım yanlış ama yazı senin yazın çıkarım senin çıkarımın. Tespitlerini elbette ekleyebilirsin.

Not: Belki daha sonra Mihiragula Hindistan'da teslim olduğunda, bunun ne kadar ironik olduğunu belirtebilirsin :D

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Said Seymen
Said Seymen
1,070 UP
Sadece meraklı bir okuyucuyum

Bana kalırsa daha fazla veri sunarak makalenizi daha net hale getirebilirsiniz.

Örneğin; Akhunların kaybettikleri savaşlarda gördükleri muamele, daha önce kazandıkları savaşlarda gösterdikleri muamele verileri eklenebilir. Ayrıca yazılı kaynağın az olduğu hatırlatılarak "bugünkü bakış açımızla" uyarısı eklenebilir. Cümle "gururunu zedelemeyi amaçladıklarını tahmin etmek zor değil" diye yumuşatılabilir.

Yakın coğrafya kaynaklarından faydalanılarak da veri havuzu büyütülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close