Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anon Sulo
Üye
0

Normal bir deve sidiğinin zararları nelerdir ?

4,499 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Furkan Eren Arslan
Öğrenci

12 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı bu yazıda, Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) ile enfekte olan kişide oluşabilecek sağlık problemlerinden ve kimlerin risk grubunda olduğundan bahsediliyor. Bu virüsten korunmak için, "çiğ deve sütü veya deve idrarı içmekten sakınılması" çağrısında bulunuluyor.

11 Mart 2019'da, yine Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı bu yazıda, MERS-CoV ile enfekte olduğu raporlanmış hastaların yaklaşık %35'inin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Güncel bilimsel kanıtların desteklediği üzere, bu virüsün insanlara bulaşmasında tek hörgüçlü develerin (Arabian camel, dromedary) önemli bir rolü var. Özellikle, risk grubu diye tabir edilen diyabet, böbrek yetmezliği, kronik akciğer rahatsızlığı olan veya bağışıklığı zayıflamış (immunocompromised) kişilerin "deve idrarı içmekten sakınması" çağrısı yapılmış.

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention) de MERS-CoV ile alakalı yayınladığı bilgilendirmede, özellikle risk grubunda olan kişiler için deve idrarı içilmemesi uyarısında bulundu. Şu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Konuyla alakalı US News'te 10 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan şu haber okunabilir. Bu haberde de yukarıda yazdıklarıma paralel bir görüş belirtilmiş. Bu habere yakın tarihlerde yayınlanan The Independent ve The Times'taki haberler de okunabilir.

https://dar.vin/NT1wi - The Independent için haber bağlantısı

https://dar.vin/LXOY1 - The Times için haber bağlantısı

Sonuç olarak, "normal" bir deve sidiğinin içilmesinin sağlık problemlerine yol açabilecek, ölüm riski dahi taşıyan, yetkili sağlık kuruluşlarınca kesinlikle yapılmaması belirtilen bir hareket olduğunu söyleyebiliriz.

1,091 görüntülenme

Kaynaklar

  1. World Health Organisation. Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (Mers-Cov). (11 Mart 2019). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Centers for Disease Control and Prevention. Middle East Respiratory Syndrome (Mers). (2 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. World Health Organisation. Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (Mers-Cov) – Qatar. (12 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  4. World Health Organisation. Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (Mers-Cov). (19 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  5. L. Boyer. Stop Drinking Camel Urine, World Health Organization Says. (10 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2020. Alındığı Yer: US News | Arşiv Bağlantısı
  6. T. Brooks-Pollock. Mers Outbreak: Don't Drink Potentially Fatal Camel Urine, Who Warns. (11 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2020. Alındığı Yer: The Independent | Arşiv Bağlantısı
  7. R. L. Parry. Travel Alert After Eighth Camel Flu Death. (10 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2020. Alındığı Yer: The Times | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close