Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kedi Bilim
Üye 10 Mart 2023
2

Niye işlemciler bu kadar küçük?

Direkt büyütüp daha güçlendiremez miydik?
480 görüntülenme
Niye işlemciler bu kadar küçük?
Niye işlemciler bu kadar küçük?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Murat Avcim
Murat Avcim
78K UP
Bir maarif platformunun âmir-i hatâdarıyım 15 Mart 2023

CPU'lar küçülüyor çünkü daha küçük çipler daha hızlı çalışabiliyor, daha az ısı üretiyor ve daha az güç kullanıyor.[1] İşlemci yongalarının boyutları küçüldükçe, daha hızlı hale gelmişlerdir. Orijinal 8088 işlemci yongasının devre boyutu 3 mikrondur; modern Pentium yongaları 0,25 mikron ya da daha azdır.[1] CPU üzerindeki daha küçük kalıp boyutları, her şey birbirine daha yakın olduğu için daha az voltaj sağlar. Voltajı düşürmek, ısı dağılımını artırmaktan daha fazla azaltır. Daha küçük özellik boyutu aynı zamanda daha az kapı kapasitansı anlamına gelir, bu da daha yüksek hız ve daha az güç tüketimi sağlar.

CPU'ları fiziksel olarak daha büyük yapmak çeşitli zorluklar ortaya çıkarır. Daha büyük CPU'lar daha fazla güç gerektirir ve soğutulmaları çok daha zor hale gelir.[2] Aşırı ısınma sorunlarına yol açmadan bir çipe daha fazla transistör sığdırmak giderek zorlaşmaktadır.[2] Ayrıca, daha büyük CPU'ların üretimi pahalı ve zordur.[2] Daha küçük CPU'lar sonunda fiziksel bir sınıra ulaşabilirken, bu daha büyük CPU'ların daha iyi hale gelmeyi bırakacağı anlamına gelmez. Aslında, daha büyük CPU'lar artan transistör sayıları nedeniyle daha fazla işlem yapabilir, ancak iki önemli dezavantajı vardır: termal kısma, çiplerin yavaşlamasına veya geçici olarak çalışmayı durdurmasına neden olabilir ve daha fazla güç ve soğutma gerektirirler.[2]

Özetle, CPU'lar küçülüyor çünkü daha küçük çipler daha az ısı üretirken ve daha az güç kullanırken daha hızlı çalışabilir. CPU'ları fiziksel olarak daha büyük yapmak, daha fazla güç ve soğutma gerektirirken pahalı ve üretimi zor olması gibi çeşitli zorluklar ortaya çıkarmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. L. Shinder, et al. (2008). Understanding The Technology. Syngress, sf: 121-200. doi: 10.1016/B978-1-59749-276-8.00004-2. | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Khare. How To Squeeze Billions Of Transistors Onto A Computer Chip. Alındığı Tarih: 15 Mart 2023. Alındığı Yer: IBM | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Müslüm Polat
öğrenciyim 10 Mart 2023

Evet işlemciler küçük ama kastettiğiniz gibi işlemcinin fiziksel büyüklüğü ile işlevsel çalışma oranı doğru orantılı değil.Mesela bilgisayarın icadından günümüze kadar fiziksel ve işlevsel değişimini ve ergonomikleşmesini örnek verebiliriz.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close