Felsefede nihilizm, hiçbir şeyin var olmadığını, hiçbir şeyin bilinemeyeceğini savunan görüştür. Nihilistler Tanrı’nın varlığını, iradenin özgürlüğünü, bilginin imkânını, ahlakı ve tarihin mutlu sonunu reddederler. Latincede “hiç” anlamına gelen “nihil” sözcüğünden türetilen nihilizm, Türkçe anlamı ''hiççilik'' ya da ''yokçuluk'' olarak karşımıza çıkar.

Her şeyi, her gerçeği ve değerleri reddetme şeklinde ortaya çıkmıştır. Her türlü bilgi imkânını reddeder ve hiçbir doğru, genel geçer bilginin olamayacağını savunur. Varlığı her şekliyle şüphe ile karşılar ve hatta yok sayar. Temel aldığı tek gerçeklik bilimdir. Nihilist düşünce Nietzsche, Feuerbach, Buckle, Stirner, Camus, Schopenhauer, Sartre ve Spencer gibi düşünürlerin etkisinde kalmıştır.
Depresyon, tanım itibariyle çok geniş bir kavram. Mevsim değişimleri, yaşanan olumsuzluklar, büyük acılar, sevilen bireylerin kaybedilmesi, uzun süren yas dönemi, ebeveynin depresyon hastası olması, aile problemleri, ayrılık, iş yaşamında yaşanan problemler, işten çıkarılmak gibi nedenler depresyona yol açabilir. Bu yüzden Nihilizmi direkt olarak depresyon sebebi olarak göremeyiz.
Fakat Nihilizm, hayatın varoluş amacını sorgulamaya ve reddetmeye yönelik bir taban olduğu için depresyona sebebiyet verebilir. Doğrudan nihilizm depresyonla bir bütündür diyemeyiz. Nihilizm felsefesine bağlanmış fakat bunu mizahi bir şekilde dışa vuran insanlar da olabilir. Depresif delüzyonlar suçluluk, fiziksel hastalık, ölüm, nihilizm, cezalandırılmayı hak etme, kişisel yetersizlik ve bazen düşmanlık temaları üzerinedir.
Sonuç olarak evet, Nihilizm depresyona sebebiyet verebilir fakat bu kişinin felsefi akımı ne kadar benliğinde tutmasıyla - özümsemesiyle alakalıdır. Her üzüntü ve mutsuzluk durumu, depresyon olarak nitelendirilemez. Yaşam inişli çıkışlı bir yoldur, bu yolda sorgulamalar ve yeri gelince reddetmeye yönelik davranışlar karşımıza çıkacaktır. Burada önemli olan, Nihilizm kaynaklı sorgulama ve reddetme davranışlarının sürekliliğidir. Eğer kendinizi sürekli karamsar, mutsuz ve diğer depresyon belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, bir psikiyatri / psikoloğa başvurabilirsiniz.
''Optimistik nihilistler özgür ruhlu ve mutlu insanlardır. Pesimistik nihilistler ise özgür ruhlu ve mutsuz insanlardır.''
Kaynaklar
- Ö. YILDIRIM. Nihilizm Nedir? Hiççilik » Felsefe Hakkında Her Şey.... (13 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2023. Alındığı Yer: Felsefe hakkında her şey... | Arşiv Bağlantısı