Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Morte_Kadehi Morte_Kadehi
Üye 24 Ağustos 2023 1 Cevap
5

Nihilizm ve depresyon ilişkisi ayrılmaz bir bütün müdür? Yoksa nihilist olmayan bir depresyon hastasını açıklarmısınız?

Nihilizm ve depresyon ayrılmaz bir bütünmü diye aklıma geldi soru
688 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
felsefeyle uğraşıyorum 18 Ekim 2023

Felsefede nihilizm, hiçbir şeyin var olmadığını, hiçbir şeyin bilinemeyeceğini savunan görüştür. Nihilistler Tanrı’nın varlığını, iradenin özgürlüğünü, bilginin imkânını, ahlakı ve tarihin mutlu sonunu reddederler. Latincede “hiç” anlamına gelen “nihil” sözcüğünden türetilen nihilizm, Türkçe anlamı ''hiççilik'' ya da ''yokçuluk'' olarak karşımıza çıkar.

Nihilizm öncülerinden biri Nietzsche
Nihilizm öncülerinden biri Nietzsche
the boston globe

Her şeyi, her gerçeği ve değerleri reddetme şeklinde ortaya çıkmıştır. Her türlü bilgi imkânını reddeder ve hiçbir doğru, genel geçer bilginin olamayacağını savunur. Varlığı her şekliyle şüphe ile karşılar ve hatta yok sayar. Temel aldığı tek gerçeklik bilimdir. Nihilist düşünce Nietzsche, Feuerbach, Buckle, Stirner, Camus, Schopenhauer, Sartre ve Spencer gibi düşünürlerin etkisinde kalmıştır.

Depresyon, tanım itibariyle çok geniş bir kavram. Mevsim değişimleri, yaşanan olumsuzluklar, büyük acılar, sevilen bireylerin kaybedilmesi, uzun süren yas dönemi, ebeveynin depresyon hastası olması, aile problemleri, ayrılık, iş yaşamında yaşanan problemler, işten çıkarılmak gibi nedenler depresyona yol açabilir. Bu yüzden Nihilizmi direkt olarak depresyon sebebi olarak göremeyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat Nihilizm, hayatın varoluş amacını sorgulamaya ve reddetmeye yönelik bir taban olduğu için depresyona sebebiyet verebilir. Doğrudan nihilizm depresyonla bir bütündür diyemeyiz. Nihilizm felsefesine bağlanmış fakat bunu mizahi bir şekilde dışa vuran insanlar da olabilir. Depresif delüzyonlar suçluluk, fiziksel hastalık, ölüm, nihilizm, cezalandırılmayı hak etme, kişisel yetersizlik ve bazen düşmanlık temaları üzerinedir.

Sonuç olarak evet, Nihilizm depresyona sebebiyet verebilir fakat bu kişinin felsefi akımı ne kadar benliğinde tutmasıyla - özümsemesiyle alakalıdır. Her üzüntü ve mutsuzluk durumu, depresyon olarak nitelendirilemez. Yaşam inişli çıkışlı bir yoldur, bu yolda sorgulamalar ve yeri gelince reddetmeye yönelik davranışlar karşımıza çıkacaktır. Burada önemli olan, Nihilizm kaynaklı sorgulama ve reddetme davranışlarının sürekliliğidir. Eğer kendinizi sürekli karamsar, mutsuz ve diğer depresyon belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, bir psikiyatri / psikoloğa başvurabilirsiniz.

''Optimistik nihilistler özgür ruhlu ve mutlu insanlardır. Pesimistik nihilistler ise özgür ruhlu ve mutsuz insanlardır.''

Kaynaklar

  1. Ö. YILDIRIM. Nihilizm Nedir? Hiççilik » Felsefe Hakkında Her Şey.... (13 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2023. Alındığı Yer: Felsefe hakkında her şey... | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close