Nesnelerin İnterneti (IoT), farklı türdeki cihazların, nesnelerin ve sistemlerin internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir kavramdır. Bu cihazlar sensörler, yazılımlar ve ağ bağlantıları sayesinde veri alışverişi yapabilir. IoT, nesnelerin ve cihazların dijital dünyayla entegre edilmesine olanak tanır.
Zaten IoT kavramı gündelik yaşama yardımcı olmak için oluşturulmuş bir kavramdır. Gündelik yaşama dikkatli bir bakış attığımızda onlarca örneği görmüş olacağız bunları şöyle sıralayabilirim:
1-Dijital termostatlar, aydınlatma sistemleri, güvenlik kameraları, akıllı prizler gibi cihazlar bizlere uzaktan kontrol ve monitoring imkanı sunar.
2-Akıllı bileklikler, akıllı saatler ve sağlık cihazları, uyku düzenini, nabzını ve diğer sağlık verilerini izleyerek sağlık takibinde büyük rol oynar.
3-Trafikte kullanılan akıllı trafik ışıklandırma sistemleri ve entegre park sistemleri belediyelere oldukça kolaylık sağlamaktadır.
4-Sanayide, üretim hatlarındaki makinelerin, bakımın planlanması ve verimliliğin artırılması için IoT kullanılır.
5-Akıllı mağaza rafı sensörleri, müşteri hareketleri ve tercihlerini izleyebilir ve bu verilerle mağaza düzenlemesini geliştirebilir.
6-Evcil hayvan sahiplerine, evcil hayvanlarının konumlarını izleyebilen tasma ile sağlık durumlarını takip etme imkanı sunar.
7-Enerji sektöründe kullanılan ve GES/RES gibi elektrik üretiminde takiplerin kesintisiz yapılması ve kontrol edilmesi için IoT kullanılmaktadır.