Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Nesnelere isimleri nasıl verilmiş?

Tree,pen,table,face bu sesler bu isimler nasıl türedi neden ağaça ağaç dendi çok merak ettiğim bir konu.
247 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
Scrolling Judging
Dilbilim/Mütercim-Tercümanlık Mezunu

Öncelikle, bu sorunun çok daha detaylı ve bilimsel (doğal olarak da bir o kadar karmaşık) detalarını öğrenmek isterseniz Dil Göstergeleri konusunu araştırabilirsiniz. Dil göstergeleri ve bu sorunuzu bilimsel olarak inceleyen bilim dalı Göstergebilimdir. Bu iletişim, felsefe, dilbilim gibi alanların başlıca konusudur.

Dil ilk oluşurken insanların anlamlı homurtularıyla ve varlıkların çıkardıkları sesleri taklit etmesiyle oluştu. (Şırrrr, çıtt, ÇAT! gümgüm, hav hav, möö, fşşşfşşşşş...) Zamanla dil kendi doğal seyri içinde o dili konuşan toplumun kültürüne bağlı olarak gelişti, kelimelere dönüştü, bu kelimeler tabletler, duvarlar ve kağıtlar üzerinde yazıya döküldü, gramer ve fonetik kuralları oluştu.

Tüm Reklamları Kapat

Çok çok basite indirgeyerek anlatmaya çalışacağım bir örnekle:

Doğada canlı bir varlık olan ağaç var. Bu ağaç insanların ve hayvanların kendisine yüklediği anlamdan bağımsız olarak varlığını sürdürüyor. Yeşil yaprakları, dalları ve kökleriyle canlı bir varlık.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi bir insan olarak kafanızda bir ağaç canlandırın. Zihninizde canlanan yeşil yapraklı, dalları ve kökleri olan o imgeyi düşünün, kafanızın içerisinde canlanan o görüntü ağacın varlığıdır. Şu an doğada gördüğünüz agacı zihninizde de görüyorsunuz. Bu zihninizdeki canlı varlığın görüntüsü "ağaç, masa, tahta, tree, baum" gibi kelime ve kavramlardan bağımsız ve nedensizdir, sadece bir varlığın zihinde oluşan canlanmasıdır. Yani doğada kendi kendine oracıkta duran ağaçla zihninizde canlanan görüntü arasında bir bağ kuruldu. Tıpkı ayna ve aynanın karşısında duran gerçek görüntü gibi.

Biz bir insan olarak zihnimizde canlanan bu varlığa bir anlam yükledik. Artık ağaç varlığını düşünmemiz gerektiğinde zihnimizde bu şekil canlanıyor. (Ve bu anlamı yüklerken de doğal olarak kendi toplumumuzun kültüründen ve coğrafyasından etkilendik, buna göre zihnimizde bir anlam oluştu.)

Şimdi o kafamızdaki anlamlı görüntüye bir ses verdik. Koşunurken o yeşil yapraklı, dallı, köklü varlığı ifade etmek için ona ağaç dedik. bazinga, nooboo, simsis gibi bir kelime de kullanabilirdik ama kullanmadık bunun yerine bizim yaşadığımı toplumda herkes AĞAÇ diyordu, biz de ağaç dedik.

Artık ne zaman "AĞAÇ" duysak kafamızda hemen o görüntü canlanacak. Yani varlığa anlam verdik, sonra da somutlaştırarak isimlendirdik. Zaman içerisinde konuştuğumuz dil gelişti, harfleri keşfettik, alfabeyi oluşturduk. A - Ğ - A - Ç harflerini yan yana getirerek ağaç varlığını AĞAÇ kelimesi olarak somutlaştırdık, bir gramer kuralı olarak da ağaçı AĞAÇla ilişkilendirdik.[1]

Bu AĞAÇ kelimesini bağlı olduğumuz Türk kültürüne göre biz oluşturduk, hiçbir sebebi olmaksızın ona ağaç dedik. "çağa", "dagdag", "şenüg" falan da diyebilirdik, demedik. Bir sebebi yok, yüzyıllarca böyle söylemiş bizim toplumumuz biz de bunu devam ettirdik, hepsi bu.

Avrupa'nın bir köşesinde rastgele bir Cermen kabilesinde yaşayan insanlar BAUM demeyi uygun görmüş mesela. Bu yüzden Almanca'da o yeşil yapraklı, dallı ve köklü varlığa BAUM deniyor. Hiçbir sebebi yok, cermenler ağaç varlığını zihninde canlandırıp sesli ifade ederken Baum demişler ve öyle kalmış. Hatta dillerini geliştirmişler, gramer kuralları oluşturarak eril artikel de ekleyerek artık DER BAUM diyorlar. Artık bu kelimenin ağacın doğadaki herhangi şekilsel, sessel taklidiyle alası kalmamış. İnsanlar anlaşmış, bu kelime üstünde uzlaşmış ve bu kelime yeşil yapraklı, dallı, köklü varlıktan bağımsız bir ürün.

[2][3][4] -> bu kaynaklardan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu şekilde kabaca düşünebiliriz bu durumu. Umarım anlaşılır olmuştur :)[4]

Kaynaklar

  1. edebiyatogretmeni. Görsel. Alındığı Tarih: 16 Mayıs 2023. Alındığı Yer: edebiyatogretmeni | Arşiv Bağlantısı
  2. Ö. YILDIRIM. Saussure'de Gösteren - Gösterilen Ayrımı » Felsefe Hakkında Her Şey.... (14 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 16 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Felsefe hakkında her şey... | Arşiv Bağlantısı
  3. tadhg. Göstergebilim. (18 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 16 Mayıs 2023. Alındığı Yer: SlideServe | Arşiv Bağlantısı
  4. Sakarya Üniversitesi. Dilbilim Ve Göstergebilim: Ferdinand De Saussure Ve Göstergebilimi Anlamak. Alındığı Tarih: 16 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Sakarya Üniversitesi | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close