Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Neden uykudan uyandığımızda huysuz, kibirli, sinirli oluyoruz?

7,508 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Akgül
Emir Akgül
22K UP
Psikoloji Öğrencisi

Uykusuzluk ve Yorgunluğun Fizyolojik Etkiler

Uyandığımızda daha sinirli, daha karamsar ve fevri hissetmemizin altında yatan başlıca sebep düzensiz-bozuk uyku alışkanlığı ve uyku kalitesizliğidir.

Gün içerisinde beynimize girdisi yapılan verilerin düzenlemesi, fizyolojik ve ruhsal olarak dinlenme durumu ve duygu durumumuzda doğrudan etkisi olan hormonel düzenlemeler biz uyurken gerçekleşir.

Kaliteli bir uyku alamadığımızda ya da yeterince kaliteli uyku alamadığımızda, bunun psikolojik ve fizyolojik olarak olumsuz sonuçlar doğurması kaçınılmazdır.

Tüm Reklamları Kapat

Uykusuzluktan kaynaklı aşırı yorgunluk durumunun da, insan algısını olumsuz bir şekilde etkilediği bilinmektedir. İşitme, koklama, tatma gibi duyusal özelliklerin işlevinde, günün diğer saatlerine göre, yeni uyandığımızda bir düşüş olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, nötr yüz ifadelerini olumsuz mimikler şeklinde algılama, mizahi öğeleri kavrayamama durumları da kalitesiz bir uykudan uyandığımız süreçte karşılaşabileceğimiz durumlardandır.

Ne Yapılabilir?

Bu durumun önüne geçmek için yapılması gereken şey açıktır. Uyku kalitesini artırmaya yönelik yaşam şekli değişimleri.

Kan Şekerinize Dikkat!

Uyumadan en az 3 saat önce son öğününüzü tüketmelisiniz. Ayrıca bu son öğünde ve gün içerisinde, aşırı şekerden kaçınmalısınız. Kan şekerinizin yüksek olması, uykunuzun kalitesini düşürecektir. Ayrıca sabah çok düşük kan şekeri ile uyandığınızda, kendinizi bitkin hissedebilirsiniz. Bu yüzden en doğrusu, şekerden kaçınmak ve protein - karbonhidrat dengesini ayarlayabilmek.

Magnezyum Seviyenizi Artırın

Derin ve kaliteli bir uyku alamamanızın sebebi magnezyum eksikliği olabilir. Koyu yeşil rengindeki sebzelerden bolca tüketerek (ıspanak en yüksek magnezyum bulunduran sebzelerden biridir.) magnezyum değerinizi yükseltebilirsiniz. Tabii böyle bir karar almadan önce, en yakın sağlık kuruluşuna gidip kan testi vermenizde ve eğer eksiklik çıkarsa diyetinizi değiştirmenizde fayda var. Magnezyum dahi olsa, her şeyin fazlası zarardır.

Tüm Reklamları Kapat

Karaciğerinize İyi Bakın

Karaciğer, uyku kalitesinde önemli bir rol oynar. Eğer fazla alkol tüketiyorsanız ya da karaciğerinizde yağlanma varsa, C vitamini takviyesi alabilirsiniz. C vitamini, karaciğerinizin kendisini bünyesinde bulunan toksik maddelerden arındırma ve temizleme sürecinde oldukça önemlidir.

Kahvaltı Diyetinize Dikkat!

Düşük kan şekeri ile uyandığınız sabahlarda, kan şekerinizi aniden zirveye çıkaracak rafine karbonhidrat ve yüksek şekerden kaçının. Bunun yerine kahvaltıda protein ağırlıklı bir diyet uygulamaya ve hafif beslenmeye çalışın. Bu durum, uyanıklık halinde otonom sisteminizin kan değerlerinizi düzenlemesine yardımcı olacaktır.[1]

499 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. R. Henderson. Why You Wake Up Angry And How To Combat Your Low Mood In The Morning. (5 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Netdoctor | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close