Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Börte Demir
Börte Demir
7K UP
Üye
0

Neden Türkiye'de nerelisin/memleketin neresi diye sorulunca büyükbabalarımızın doğup büyüdüğü yerleri söylüyoruz?

Eğer büyükbabasının, dedesinin, atasının doğup büyüdüğü yer (Örn: Ankara olsun.) kişinin kendi memleketini veya nereli olduğunu belirliyorsa (örn. kişinin kendisi Erzurum'da doğdu ve büyüdü.) kendi torununda memleketi Erzurum mu olur? Eğer burda Ankara sonraki nesillere ilerletilmeyecekse nerelisin diye sormanın mantığı nedir?
2,708 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Ahvali şerait!

Ne yazık ki ataerkil bir toplumuz. Nerelisin sorusunun cevabı hep baba soyuna delalet eder ancak ne yaman çelişkidir ki baba soylarımızın tamamının türediği yerin adı "Ana"dolu, yurdumuz "Ana yurt, dilimiz "Ana"dil, En güzel, güveni ve sıcak kucak "Ana"kucağı, "gibi"si yar olmayan tek "Ana"dır. En önemli konularımız bile "Ana"konu, en temel yasamız bile "Ana"yasa. Elleri öpülesi analarımız daha ne yapsın...

Babalar alınmasın fakat bir baba olarak aklıma, babalıkla ilgili "şam babası", iskele babası" "mafya babası" , akbaba”, dışında kelime türetemiyorum. Belki benim kusurum. Babalarımız affetsin. Onlarında ellerinden öpüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Nerelisin sorusu da mühim tabi. Ülkemizde şehirleşme ne yazık ki geç başladı. Haliyle köyden kente göç edenimiz, sudan çıkmış balık misali hep bildik, tanıdık simalar aradı. Bulduğunda da sımsıkı sarıldı.

Bugün ülkemizin hangi büyük kentine gidersek gidelim, başka illerden gelenleri hep bir arada görürüz. Bir arada görmekle yetinmeyiz, ayrıca geldikleri yerin bütün özelliklerini buralara taşıdıklarını ve adeta, bir ilçeden gelmişse geldiği ilçenin, kasabadan gelmişse geldiği kasabanın, köyden gelmişse geldiği köyün aynısını yarattığını görürüz.

Bu sadece ülkemize özgü de değil. Avrupa’nın ve dünyanın neresine gidersek gidelim, kökeni "Ana"dolu ise, aynı şeyi görürüz.

Bir yanımız kapitalist, bir yanımız feodal. Hem de aşktan, sanata, ekonomiden, sosyal ilişkilere kadar…

Tüm Reklamları Kapat

Bu, ülkemizin hem burjuva (kent soylusu) kültürü ile geç tanışmasının, hem de ülkemizde kapitalizmin eşitsiz gelişim yasasının doğal bir sonucu.

Haliyle insanlar bir nebze kendini güvende hissetme arayışı nedeni ile, tanıdık, bildik, anlayabileceği ve anlatabileceği insanları arar. “Hemşerim memleket nire”nin hikâyesi bu. Hatta Orhan Gencebay’a ve nicesi birçok aktöre, bir film repliği olarak; “ulan Istanbul, sen mi büyüksün ben mi?” cümlesini söyleten de budur.

Kötü müdür, tartışılır. Sorarlarsa da söylemeyiz olur biter. Neticede buna neden olan şey, güzel halkımızın ahvali şeraiti…Saygıyla…

167 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close