Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kerem Yanık
Üye 19 Temmuz 2023
4

Neden Telefonlarımızı %80e Kadar Şarj Etmeliyiz?

Mutlaka rastlamışsınızdır telefonlarımızı min %20, max %80'de şarj etmemiz gerektiği söylenir. Hiç bir zaman %100 olarak şarj etmememiz ve %20'nin altına düşmememiz gerektiği söylenir. Sebebi nedir acaba?
463 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
62K UP
Evrim alanında araştırmacı 19 Temmuz 2023

Bu iddialar doğru. Ama tüketici olarak uyduğumuz takdirde bir etkisini görür müyüz? tartışılır. Öncelikle diyeceğim şey bizim bataryayı tamamen doldurmamız veya tamamen boşaltmamız mümkün değil (uzun süreli düşük seviyede depolama hariç, bu olursa batarya kendiliğinden de kapasite kaybettiği için düşük olan seviye, gerçek 0a ulaşabilir). Bunu yapamamızın sebebi telefon üreticilerinin bataryayı korumak için yazılım yoluyla zaten önlemler alması. Sizin telefonunuz düşük şarjdan kapandığında telefonunuzda hala görece yeterli güç olur ve 100e dolduğunda da görece daha çok şarj alabilir. Hatta bunlar %15 veya %85 gibi absür değerler de olabilir. Ama bunlar yaşanırsa bataryaya ciddi zarar verebileceğinden önlenir.

lityum iyon veya polimer bataryalar her saniye kendiliğinden kapasite kaybeder. bu yüzden bu bataryalar için en iyi uzun süre saklama şarj yüzdesi 40 ve 60 arasındadır. (%50'e yakın değerler). değerin %50ye yakın olmasının sebebi voltaj değerlerinin bu değerlerde en çok batarya ömrünü sağlaması ve electrolit dengesinin de dengeli olması, bundan dolayı fazla elektrolitin batarya kapasitesini düşürme şansını gerçekleştirecek eylemlerini daha az yapması. batarya %40ın üzerindeki değerlerde en iyi voltaj değerine sahiptir ve bu sayede %40ın altına göre daha çok az kapasite kaybederek daha çok enerji depolayıp tutabilir. ama %40ın altına indikçe yavaş yavaş voltaj düşmeye başlar ve bataryanın kapasite tutma yeteneği eğer batarya uzun süreli bu seviyelerde kalırsa ciddi şekilde azalabilir. ama tabi dediğim gibi günlük kullanımlarımızda ve telefonları depolamadığımız durumlarda bataryaya ciddi şekilde etki edebilecek bu değerler yazılım yoluyla önlenir yani endişelenmemize gerek yok. batteryuniversity'e göre %100e şarj edilmiş bir batarya aynı saklama koşullarında 1 yıldan sonra %94 kapasiteye düşerken %40a şarj edilmiş bir batarya %98e düştü. İşte bu yüzden böyle iddialar var. Telefonunu ne kadar bu aralıkta tutarsan telefonla geçirdiğin sürede daha az yıpranır mantığı. ama siz normal kullanımda endişelenmeden telefonunuzu kullanabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close