Hıv bulaşmış kişilerin azt tedavisinde düşük dozda başlayıp, arttıratak ilerlemesinin ana sebebi nedir? Azt direnci bakımından yüksek dozda başlamak çok daha faydalı olmaz mı? Aynı şekilde tedavinin dozu virüsün evrimsel sürecini ne yönde etkiler?
Bu konuyu detayına girmeden genel tababet temelinde yanıtlamaya çalışayım;
Öncelikle bahsettiğiniz uygulamayı genellememek gerekir.
Bir ilaç;
Belirli dozda başlanıp, aynı dozda devam edilip yine aynı dozda kesilebilir
Düşük dozda başlanıp, optimal doza çıkılıp, doz azaltılarak kesilebilir
Yüksek doz başlanıp, optimal doza inilip, doz azaltılarak kesilebilir şeklinde örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Bunun sebebi temelde ilaç dediğimiz yabancı maddeyi istenilen tedavi edici etkiyi oluşturması için mümkün olan en uygun dozda, en uygun sürede verme gerekliliğidir.
Bazı ilaçlarda istenilen etkinin ortaya çıkması ile yan etki oluşturması arasında çok ince bir çizgi bulunur. Yan etkileri de düşünerek zaman içinde artan dozlama yapılır.
Bazı ilaçlarda ise tedavinin hızlı başlamasını istersiniz, yan etki potansiyeli düşükse mümkün olan en yüksek dozda başlarsınız.
Bazı ilaçlarda ise vücudun adaptasyon dönemi vardır. Bu denemde de yavaş ve düşük doz başlangıç seçeneği kullanılabilir.
Bir ilaç için tüm yukarıda saydığım olasılıklar klinik çalışmalarla "en uygun şekilde" belirlenir ve daha sonra sağlık otoritelerinin onayı sonrasında kullanıma girer. Bu onaylı kullanımlar dışında hekim hastanın mevcut klinik durumuna göre bazı doz modifikasyonları yapabilir.
Umarım faydalı olmuştur..
öncelikle bilgimin olmadığı konuda söz ettiğim için özür dilerim ama sadece bir mantık yürüteyim dedim.vücudun buna hazırlansın diye.örneğin antidepresan kullanıyorum ve çokça yan etkisi var bu yan etkilerini düşük seviyede yaşamam için doktor başlarda yarım al demesinin sebebinin bu olacağını düşünüyorum :)