Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ser812 Ada
Ser812 Ada
1,409 UP
Üye
1

Neden su kıtlığı oluşuyor?

Sular buharlaştığında onu içilemez hâle getiren (tuz vb.) şeylerden arınır ve göl tarzı tuzlu su kaynaklarından uzak bir yere yağdığında içilebilir olmaz mı? Neden içilebilir su azalıyor?
455 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
39K UP
Öğretmen

Aslında tam manasıyla öyle değil.

Evet su buharlaştığında içindeki bir çok madde yer yüzünde kalıyor. Ancak şurda gözden kaçırılan iki nokta var. Birincisi su toplanma havzaları aslında pek değişmiyor. Halile kirlenen su buharlaştığında kısmi olarak temizlense de yer yüzüne düştüğünde yine kaynağına ulaştığında kirleniyor.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci nokta da aslında buharlaşan su tamemiyle temiz ve içilebilir halde veya kullanılabilir halde değil.

Çünkü hava da temiz değil. En basit örneği ile mikroplastik ve kimyasal partiküller de artık havada mevcut.

Tüm Reklamları Kapat

Bir çoğunuza, yağmurun oluşması için bulutun soğuktan yoğuşması ve bir araya gelerek yağışı oluşturması şeklide anlattılar ancak iş sadece o kadar değil. Örneğin su buharı olan bulutlar yoğuşma dışında birleşerek de yağış oluşturabilir. Veya hepimizin duyduğu çamur yağmurları.

Eğer havadaki su partükülleri havadaki başka bir madde ile birleşir ve bu birleşim havanın taşıma kapasitesinden ağırsa yine yağış oluşabilir.

Örneğin bulutlu bir havada ani ve kuvvetli bir fırtırnada da yağış oluşabilir. Bu yağış da kullanılabilir bir su olmaz.

Ayrıca akarsulara boşalttığımız kimyasal maddeler hem akarsuları hem de boşaldığı çukur, göl veya denizi de kirletiyor. Tüm bunlardan bağımsız olarak dünyada yağış dengeli değil.

Yani evet, Türkiye'de su sorunu birçok ülkeden sonra görülür. Ancak buna Afrika ve Ortadoğu hatta Orta Asya ve kuzey ülkeleri bu duruma dahil olabilir.

Ve şu an yaşanan bir küresel iklim değişikliği ile karşı karşıyayız. Ve yeni yağış düzenleri oluşmaya başladı bile. Haliyle bu durumda her ülke doğrudan ve dolaylı yoldan temiz su tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Suyu temizlemek belirli oranda mümkün olsa da, bu hem yüksek maliyet demek hem de her kirlilikteki su için geçerli değil. Mevcut temiz suları korumak en iyi ve doğru yol şu anda

148 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Z. Lugal Göksu. Su Kirliliği.
  2. AYSEN Müezzinoğlu. Hava Kirliliği Ve Kontrolünün Esasları.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Şafak Tan Özkan
Endüstri Mühendisiyim. Sürdürülebilirlik ilgi alanım.

Soruna direkt cevap vermek yerine önümüzdeki 10 yıl içinde sorduğun sorunun bir anlamı kalmayacak müjdesini vermek isterim. Şu anda güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları üssel dağılım ile her sene %40 artıyor. Tony Seba'ya göre 2029 da tüm Evsel elektrik, ısınma ve ulaşım enerjimizi yenilenebilir enerjiden karşılayabileceğiz.[1] Durum böyle olunca fazladan enerjiyi havadaki suyu kondanse etmek ( Klimalarda olduğu gibi) ya da çok enerji gerektiren ters ozmoz sistemleri ile deniz suyunu arıtmak için kullanabiliriz. Kullanması bugün çok pahallı olan bu sistemler enerji nerdeyse bedava hale geldiğinde oldukça makul çözümler haline gelecekler. Bugün bile ingiltere'de çok rüzgarlı günlerde ,kaliforniya ve çek cumhuriyetinde çok güneşli günlerde fazla enerji nedeniyle spot elektirk piyasasında negatif fiyatlama oluşabiliyor. Yani fazladan elektriğe bir yük lazım ki şebeke stabil kalabilsin. O günler geldiğinde fazladan elektrikle su üreteceğiz. istediğimiz yerde istediğimiz kadar.

Kaynaklar

  1. Tony Seba. The Great Transformation [Part 3] - The #Disruption Of #Energy. Alındığı Tarih: 2 Haziran 2023. Alındığı Yer: youtube - Tony Seba | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close