Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
3

Neden nötronlar eksi yüklü değil?

8. sınıf öğrencisiyim ve kafama takılan neden nötronlar eksi yüklü değil? Teorik olarak nötronlar ve protonların birlikte bir arada durmalarını müthiş bir enerji sağlıyor - yük +yükü çekecek bu sayede çekirdek bir arada duracak..Elektronları ise - yüklü olan nötron itecek + yüklü olan proton çekecek. Bu sayede denge sağlanmış olacak.
387 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Taylan Acar
Taylan Acar
4,657 UP
Araştırmayı seven biri

Nötronlar, atom çekirdeğinde bulunan temel parçacıklardan biridir. Nötronlar, atom çekirdeğinde protonlarla birlikte bulunurlar ve nötronların elektriksel yükü sıfırdır. Nötronlar, elektriksel yüke sahip değildirler çünkü nötronlar, protonlarla aynı kütleli yüklü parçacıklar olmalarına rağmen, pozitif yüklü protonların aksine nötr (yani yüksüz) yüke sahiptirler.

Nötronların yüksüz olması, nötronların elektriksel olarak nötr (yani yüksüz) olduğu anlamına gelir ve bu nedenle elektriksel olarak diğer parçacıklarla etkileşime girmeleri zordur. Bu özellikleri, nötronların atom çekirdeği içinde protonlarla birlikte bulunabilmesini sağlar. Ayrıca, nötronların yüksüz olması, nötronların atomik yapıda dengeli bir şekilde dağıtılmasına yardımcı olur ve bu nedenle atomların kararlılığı için önemlidir.

Sonuç olarak, nötronlar eksi yüklü değillerdir çünkü nötronlar, yüksüz yük (nötr) taşıyan temel parçacıklardır.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yunus Bilece
Yunus Bilece
32K UP
Öğrenci

Çekirdeği birada tutan kuvvetler güçlü ve zayıf nükleer kuvvetlerdir, elektrostatik kuvvetler değil zaten elektrostatik kuvvetler olsaydı o nükleer santrallerdeki devasa enerjiyi asla elde edemezdik kendinde söylüyorsun "müthiş bir enerji" elektromagnetik kuvvetler o kadar zayıf ki protonları dağıtmaları lazım çekirdekteki ama hesaba bile katmıyoruz nükleer kuvvetleri hesaplarken çünkü önemsiz kalıyorlar[1] (137 kat daha güçlü çekirdek kuvvetleri ama çok çok küçük bir alanda etki ediyor). Çekirdeğin bir arada durması için gerekmez o dediğin şey. Kimyasal bileşikler oluşamazdı zaten dediğin şey olsaydı.

Bir şeyin mantıklı görünmesi o şeyi mantıklı yapmaz(mantıklı da gözükmüyor ama şuan ki sahip olduğun bilgi birikimi ile mantıklı görünüyor).

Atomdaki parçacıkların pozisyonlarını şu şekilde açıklayayım çekirdekte nötronlar ve protonlar var ve onları güçlü ve zayıf nükleer kuvvetler bir arada tutuyor yörüngede elektronlar var onları orada tutan şey elektrostatik kuvvetler proton onu içeriye doğru çekiyor ama çekirdeğe düşmüyor çünkü ağırlığına göre devasa bir kinetik enerjiye sahip.

Tüm Reklamları Kapat

Ucunda ağır bir şey olan bir ipi döndürmen gibi ipi döndürebilirsin ve ipin ucundaki cisim durmadan kaçmaya çalışacak ama ip ona izin vermeyecek senin ipi döndürerek ipin ucundaki cisme verdiğin hız elektronun hızı, ipteki gerilim kuvveti ise elektrostatik kuvvet cismin kaçmasına izin vermiyor ama sonuç olarak cisim sana da düşmüyor.(kuvvet diyagramı yazmadan açıklamak çok zormuş).

Ve birde eğer nötronlar "-" yüklü olsaydı kinetik enerjisi yüksek olan elektronlar kaçar giderdi çekirdek onları orada tutamazdı çünkü çekirdek artık nötr. Yörüngede elektron olmazdı yani (çok düşük enerji seviyelerindeki elektronlar olurdu belki.).

Bu tür şeyleri merak etmen iyi böyle devam et derim ben.

Kaynaklar

  1. expii. Strong Nuclear Force Vs. Electrostatic Force — Overview - Expii. Alındığı Tarih: 22 Nisan 2023. Alındığı Yer: expii | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close