İlk defa ne zaman mahrem yerlerimizi örtmeye başladık. Evimin buna açıklaması varsa nasıl açılıyor?
Mahrem yerlerimizi örteriz çünkü karşı cinse olan ilgimizi, cinsel yakınlık hissettiğimizi, üremeye yönelik dürtülerimizin anlık olarak hareketlendiğini cinsel organlarımız açık eder. Bu dürtü aslında gayet normal ve anlaşılır bir durumdur ama insanlar sosyal ilişkiler geliştirdikten ve oluşturulan topluluklardaki ilişki biçimleri netleştikten sonra herkesin dürtüsel olarak herhangi bir kişiye karşı cinsel etkilenim hissetmesi hoş karşılanacak bir durum değildir. Sosyal ilişkiler gereği bu dürtülerimizi dizginlemek ve gizlemek zorundayızdır. O nedenle de mahrem bölgelerimizi gizleriz. Yani bu yaklaşım evrimsel değil sosyal.
merhabalar Pantheon Pantheon
cinsellikle alakalı düşünceye katılmıyorum. yani elbette doğru tarafları var ama tam tersi olan birçok durum örnek verebilirim. geçenlerde bir belgesel izlemiştim, minik bir adada ki yaşayan ilkel kabileyle alakalıydı. o adada insanlar doğdukları ilk andan öldükleri ana kadar hiç kimse kıyafet giymiyor, mahrem yerlerini örtmüyordu. adadaki herkes çıplak dolaşır kimse kıyafet örtmekle de uğraşmıyor ve iklimde buna izin veriyor. bu adada erkekler kadınlara ağzı sulanarak bakmıyordu, her yerde çıplak kadın resimleri falan yoktu, taciz yada tecavüz vakaları yoktu, evlenme kısmında erkekler kadınlara evlenme teklifi ediyor, kadın kabul ederse önce başını sonra omzuna dokunuyor ve bu sayede karı koca oluyorlardı, direk kadının göğsüne yada kalçasına saldırmıyordu. ki bu ada dışında Afrika'daki bazı kabileleri de buna benzer davranışlar sergilediğini söyleyebilirim.
şunu demeye çalışıyorum, cinsellik yada karşı cinsine nasıl davranacağını tamamen kültürün belirler. cinselliği dizginlemek için kıyafet ortaya çıkmamıştır, kıyafet olmadan da kültürün ve eğitimin etkisiyle cinsellik dizginlenebileceği gibi bazı olaylarda da kıyafetle bile dizginlenmez. bakınız Araplar, kadınlar tamamen kıyafetle vücutlarını kapatsalar bile onlara kötü gözle bakabiliyor(kaynağı olarak güzel bir kitap bırakayım= şeriat ülkesinde kadın olmak- Zekiye Yüksel).
tamamen şahsi fikrimdir, kültür ve konuşulan dil büyük oranda coğrafyaya bağlıdır. eğer ki coğrafya kıyafet giymemeye uygunsa ve kıyafet giymek belirgin bir avantaj sağlamıyorsa, o kültürde kıyafet olmayan bir sosyal yaşama izin verebilir, "mahrem yeri" diye bir kelime bile olmayabilir . eğer ki kıyafet giymek zorunlu bir iklimde yaşanıyorsa kıyafete uygun kültür gelişir. merak etmek her zaman en tahrik edici duygu olmuştur, bundan dolayı bir mahremiyet ve gizlenmesi gereken vücut bölgeleri ortaya çıkması pek muhtemel.