Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yunus Efe Şahin
Yunus Efe Şahin
3,774 UP
Üye
3

Neden ışık hızını geçebilmemiz için sonsuz kütleye yani enerjiye ihtiyacımız var belli bir miktar enerji yetmiyor mu?

Einstein bir nesnenin hızı arttıkça enerjisininde artacağını ve dolayısıyla kütlesininde artacağını söylemiştir ve ışık hızına yaklaştıkça bu hızı koruması için sonsuz enerjiye ihtiyacı olduğunu söylemiş neden? Yani belli bir miktarda enerji ışık hızına ulaşmamıza yetmez mi?
287 görüntülenme
Neden ışık hızını geçebilmemiz için sonsuz kütleye yani enerjiye ihtiyacımız var belli bir miktar enerji yetmiyor mu?
Neden ışık hızını geçebilmemiz için sonsuz kütleye yani enerjiye ihtiyacımız var belli bir miktar enerji yetmiyor mu?
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

E=mc2 formülünden yola çıkarsak, konuyu tam anlayamayız. Çünkü bu formül durağan kütleler için geçerlidir, o yüzden formülü momentumu olan kütleler için yazmamız gerekir.

E2 =m2 c4 + p2 c2 bu formülde gördüğünüz "p" momentumu simgeler. "p" nin değerini ne kadar büyütürseniz "E" nin değeri de büyür.

Tüm Reklamları Kapat

Kütlesinin artmasını da, şu şekilde izah etmeye çalışayım, şimdi E'nin yerine açılımı yazalım. Burada küçük bir açıklama yapalım; kütle ve enerji birbirlerine dönüşebilen iki farklı haldir.

m2c4 = m2 c4 + p2 c2 bu açılımdan anlaşılacağı üzere, gene aynı şekilde "p" değerini ne kadar büyütürseniz "m" değeri de büyüyecektir.

Tüm Reklamları Kapat

"Bu durumda "p" değerini ışık hızına çıkarırım ve bu eşitliği sağlayacak kütleyi bulabilirim" diyebilirsiniz. Ama durum maalesef bu kadar basit değil. şimdi "p" nin açılımına bakalım p=mv. Ama iş bununla da bitmedi uzay ne kadar boşluk desek de büyük hızlara karşı bir direnci var (tıpkı elektromanyetik dalgalara, yani ışık hızına gösterdiği direnç gibi, ışığın hızı bu nedenle bir sınır değere sahiptir). Biz buna "Lorentz Etkisi" diyoruz. Bu etki (γ) gama sembolü ile gösterilir ve büyük hızlarda formüle eklenir. p=mvγ

Evet şimdi formül üzerinden devam edersek, asıl büyük değişken gamadır ve yüksek hızlara ulaştığında bu sembol üstel olarak artar.

Sonuç: Işık hızına yaklaştığınızda görece artan kütle veya enerji olsa da asıl artan"γ" gamadır. Bu direnç yüzünden, sonsuz enerjiniz olsa da kütleniz nedeniyle ışık hızına çıkmazsınız.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
əli fərzəliyev
Hayatını bilime adamış biri

Hyır yetmez çünki e=mc2 buna izin vermez bir cismin kütesi farsa o ışık hızına ne kadar yaklaşırsa kütlesi ve enerjisi artar Biz burda bildiğim kadarıyla hızın karesi ve kütleyi çarpıyoruz ve sonra bu enerji bize biraz kütle olarak geri dönüyor böyle böyle döngü oluşuyor zaten enerji kütle bağını anlamak istiyorsan şunu bil ışık hızında kütleli bir maddenin kütlesi sonsuzdur böyle birşey olursa karadelik oluşur(not olması imkansız)

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yaşamı Başlatan Manyetizma mı? | Furkan Öztürk (Harvard Üniversitesi)
Yaşamı Başlatan Manyetizma mı? | Furkan Öztürk (Harvard Üniversitesi)
Lisede Öğretilen
Lisede Öğretilen "Mendel Genetiği" TAMAMEN Hatalı mı?
Bir Canlı ÖLÜMSÜZ Olabilir mi?
Bir Canlı ÖLÜMSÜZ Olabilir mi?
Alerji: Neden Hâlâ Alerjiler Var ve Neden Giderek Kötüleşiyorlar?
Alerji: Neden Hâlâ Alerjiler Var ve Neden Giderek Kötüleşiyorlar?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close