E=mc2 formülünden yola çıkarsak, konuyu tam anlayamayız. Çünkü bu formül durağan kütleler için geçerlidir, o yüzden formülü momentumu olan kütleler için yazmamız gerekir.
E2 =m2 c4 + p2 c2 bu formülde gördüğünüz "p" momentumu simgeler. "p" nin değerini ne kadar büyütürseniz "E" nin değeri de büyür.
Kütlesinin artmasını da, şu şekilde izah etmeye çalışayım, şimdi E'nin yerine açılımı yazalım. Burada küçük bir açıklama yapalım; kütle ve enerji birbirlerine dönüşebilen iki farklı haldir.
m2c4 = m2 c4 + p2 c2 bu açılımdan anlaşılacağı üzere, gene aynı şekilde "p" değerini ne kadar büyütürseniz "m" değeri de büyüyecektir.
"Bu durumda "p" değerini ışık hızına çıkarırım ve bu eşitliği sağlayacak kütleyi bulabilirim" diyebilirsiniz. Ama durum maalesef bu kadar basit değil. şimdi "p" nin açılımına bakalım p=mv. Ama iş bununla da bitmedi uzay ne kadar boşluk desek de büyük hızlara karşı bir direnci var (tıpkı elektromanyetik dalgalara, yani ışık hızına gösterdiği direnç gibi, ışığın hızı bu nedenle bir sınır değere sahiptir). Biz buna "Lorentz Etkisi" diyoruz. Bu etki (γ) gama sembolü ile gösterilir ve büyük hızlarda formüle eklenir. p=mvγ
Evet şimdi formül üzerinden devam edersek, asıl büyük değişken gamadır ve yüksek hızlara ulaştığında bu sembol üstel olarak artar.
Sonuç: Işık hızına yaklaştığınızda görece artan kütle veya enerji olsa da asıl artan"γ" gamadır. Bu direnç yüzünden, sonsuz enerjiniz olsa da kütleniz nedeniyle ışık hızına çıkmazsınız.