Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nisa ☀️
Nisa ☀️
3,656 UP
Üye
5

Neden insanların DNA’sının değiştirilmesi “etik” değil?

421 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar

Gen teknolojileri, gen modifikasyonu gibi konularının etik olmaması, insanların bu gibi işlemleri ''kötüye'' kullanma potansiyelinin olması. Daha detaylı olarak şöyle açıklayabiliriz:

Gen çalışmaları bulunduğumuz yüzyılda son derece önem kazanmıştır. Gittikçe hayatımıza entegre olmaya devam etmektedir. Tıp, tarım, hayvancılık, gıda ve çevre gibi konular gen çalışmalarının çokça yapıldığı alanlardır. Örneğin çoğumuzun aşina olduğu bitkilere ve hayvanlara uygulanan GDO'nun açılımı Genetiği Değiştirilmiş Organizma'dır. GDO'nun başlıca amaçları arasında (örneğin bu soruda domatesi ele alalım) sıcak ve soğuğa karşı koruma, böceklere karşı dirençli hale getirmek bunların arasında. GDO'nun zararları hala tartışma durumunda.

Artık günümüzde gelinen nokta, artık insanların kendini kopyalaması dahil neredeyse her şeyi içeriyor. Bu durum biraz korkutucu gelebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Etiğin araya girmesi, gen adına yapılan doğayı ve canlı yapısını bozma eylemlerine bariyer oluşturuyor. Biyolojik silah olarak kullanılabilmesi, üstün insan yaratma gibi gen işlemlerinin önüne geçiyor. Örneğin Stalin, yarı maymun yarı insan yapmak, ağır işlerde çalışacak bu tür canlılar yetiştirmek için çalışmalara öncülük ediyordu.

Stalin ve gen deneyleri / çalışmaları
Stalin ve gen deneyleri / çalışmaları
masivaturk

Sonuç

Gen çalışmaları, nesli tükenen hayvanları geri getirme olanağına ve birçok yararlı sonuçlarla canlılara hizmet için kullanılabilir. Fakat burada kritik nokta, kimin nasıl ve neden yaptığı. Doğa dengesini bozmak, farklı canlılar veya bunu bir biyolojik silah haline getirmek (ve çok daha fazla nedenler) bizlerin kafasında soru işaretleri barındırıyor. Bu yüzden, etik kavramı önemli bir mesele. İnsanların geni üzerinde oynamaların kötüye kullanıldığı kimi zamanlar görülmüştür. Yukarıda verilen örnek gibi. Bu konu hassas ve elden geçirilmesi gereken bir konu. Örneğin genetik hastalıkların kaldırılması üzerine çalışmalar, yararlı bir nedendir. Fakat durum tam tersi kişilerin aleyhine de kullanılma potansiyeline sahiptir.

Bilimin, canlılara sunduğu yenilikler, ve yararına yapılan çalışmalar yeni bir bilimsel anlayış içinde değerlendirilip etik değerlere uygunluğu dahilinde gerekli koşullardan geçerek toplum için yarar ve avantaj haline dönüştürülmelidir.

Kaynaklar

  1. A. SERİN, et al. (2006). Gen Çalışmaları Ve Etik. Türkiye Klinikleri Tıp Etiği-Hukuku-Tarihi Dergisi, sf: 47-51. | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilkent üniversitesi. Gdo Nedir. Alındığı Tarih: 8 Ekim 2023. Alındığı Yer: obi bilkent | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close