Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hüseyn Quliyev
Üye 1 Eylül 2020 1 Cevap
1

Neden insanlar inançlı olmayı seçer veya seçmez ?

İki insan farz edelim: ilkinin dini inançları var yani teist, diğerinin ise dine yönelik hiç bir inancı yok yani ateist. Her iki kişinin evrim, doğal seleksiyon, tarih, jeoloji gibi bilgilerinin çok üst düzeyde ve her iki kişide de aynı derecede olduğunu farz edersek, bu kişilerin inançlı olup olmamasına hangi faktörler etki ediyor ?
942 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Kaan Ok
Öğrenci 1 Eylül 2020

Bilimsel olmayan ve kişisel bir cevap olmakla birlikte bence psikolojik ve sosyal faktörler olmak üzere iki ana faktör etrafında bu sebepler toplanabilir.

Dine inanma davranışı insanlığın üniversal bir davranışıdır diyebiliriz. Yani gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun her toplumda ilkel veya gelişmiş bir dine inanma ve ritüelleri uygulama davranışı görülmüştür. Bu da akıllara tanrı(birden çok tanrı veya fiziki dünyayı etkileyen ruhani bazı güçler de olabilir) inancının ve dinin sosyal/psikolojik evrimimizde önemli bir fonksiyonu olduğu düşüncesini aklımıza getirir. İnsanın zihnindeki en önemli özelliklerden birisi de kontrol duygusuna (İng.:sense of agency) sahip olmasıdır. Yani insanlar davranışlarının çevrelerine etkisinin son derece farkındadır. Tanrı fikri bu kontrol duygusunun doğaya atfedilmesi fikri olabilir. Ayrıca bir diğer önemli psikolojik nokta da tanrı fikrinin insan zihnindeki belirsizlik duygusunu büyük oranda yok eden ve insan zihnini büyük ölçüde rahatlatan bir fikir olmasıdır.

Sosyal faktörler ise çok daha karmaşıktır. Özellikle tarıma geçişle birlikte din denilen olgu toplumu düzenlemede çok etkili bir kurum olmuş ve bundan dolayı sosyal olarak ödüllendirilmiştir. Din dışındaki davranışlar ise sosyal hatta fiziksel cezalara tabi tutulmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu iki önemli faktör kişisel farkları da açıklayabilir. Psikolojik farklılıklar(doğuştan gelen ve çevresel olarak ikiye ayırabiliriz) ve özellikle yetişme ortamındaki sosyal farklılıklar sorunuzda bahsettiğiniz koşullar sağlansa dahi kişisel farklılıklara sebep olabilir.

160 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close