Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Onur
Yiğit Onur
1,934 UP
Üye 16 Ağustos 2020 2 Cevap
1

Neden hücre içi negatif yüklüdür?

Bu bir doğa kanunu mudur yoksa organeller ile mi bir bağlantısı var
5,899 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
A D
A D
25K UP
Okur 16 Ağustos 2020

Hücrenin hem içi hem de dışında artı ve eksi yüklü iyonlar bulunur.Örneğin bir nöron hücresinde hücre içinde artı yüklü potasyum iyonları bulunmasına rağmen eksi yüklü iyonlar daha fazla bulunduğu için hücre içi eksi yüklüdür denir.Tam aksine, hücre dışı ise artı yüklü sodyum iyonlarının görece fazla olmasından dolayı artı yüklüdür.Oluşan potansiyel (zar potansiyeli), hücre zarındaki özelleşmiş protein, kanallar ve pompalar sayesinde enerji harcanarak korunur.Nöronlarda impuls iletimi sırasında bu denge iyonların hücre zarının bir tarafından diğerine transferiyle nöron boyunca anlık olarak tersine döner.Bu durumda oluşan ters işaretli potansiyel aksiyon potansiyeli adını alır.Daha sonrasında yine aynı transfer mekanizmaları kullanılarak eski zar potansiyeline geri dönülür.Bu mekanizma, sinir sisteminde uyartıların bir nöron hücresinde ilerleyişini sağlamakta.Benzer bir mekanizma kas hücrelerinde de bulunuyor.Bu şekilde çalışan elektriksel bir mekanizma, çevresel uyaranlara karşı hızlıca tepki oluşturmak adına mantıklıdır.

Bir nöronun hücre içi ve dışında bulunan iyonların derişim farkı zar potansiyelini oluşturur.
Bir nöronun hücre içi ve dışında bulunan iyonların derişim farkı zar potansiyelini oluşturur.
Wikipedia
2,353 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. The Action Potential. (16 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Ergül
Biyoloji 4. Sınıf öğrencisiyim 17 Ekim 2022

Aynı zamanda hücre zarında bulunan glikolipidlerin kısmi yüküyle ve asimetrik dağılışıyla da ilişkilidir. Dışta bulunan fosfotidilkolin ve sfingomiyelin pozitif; iç yüzeyde bulunan fosfotidiletanolamin ve fosfotidilserin negatif yük vererek zarın yüzey polaritesini sağlar.

350 görüntülenme
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close