Sayfanın hemen yanında haftanın ve ayın sıralamasındaki isimlere bakın erkek. Satranç turnuvalarına bakın, erkek. Youtube'da satranç kanallarının yakındığı ortak sitem ezici çoğunlukla erkeklerin olduğu. Yemek yarışmalarına programına bakın son düzlükte kalanlar hep erkek. Bu durum ülkemiz özelinde değil
merhabalar Alperen Yılmaz
her şeyde kadınlardan çok erkekleri görmüyoruz öncelikle :) öncelikle şunu kabullenelim. kadın ve erkekler birbirlerinden hem fiziksel, hem hormonal, hem zihinsel olarak o kadar farklıdır ki. bizler çok farklı amaçlar için evrimleşmişiz desek yanlış olmaz bence :)
mesela erkekler genelde beynin sağ lobunu kulllanır ve sağ lob mantıksal-matematik lobudur. kadınlar ise daha duygusal olan sol lobunu kullanırlar. o yüzden erkekler daha strateji, bilim, matematik gibi konularda kadınlardan daha YATKIN OLUR!! daha iyi olurlar demiyorum dikkatini çekerim. bir konuda iyi olmak demek çalışmakla alakalı. ama (gördüğüm kadarıyla) erkekler daha yatkın olduğu için, bu konulara daha hevesli oluyorlar. öğrenmek, bilmek daha çok istiyorlar. bu yüzden teknik uni lerde erkekler çoğunlukta, bu yüzden satrançta erkekler daha fazla, bu yüzden evrim ağacında daha çok erkek görüyoruz.
kadınlar iletişimde, sosyal konularda daha iyiler ve erkeklerden daha iyi olduğunu bile söyleyebilirim. eşit ağırlık bölümlerinde kızların çoğunlukta olma sebebi de budur. bir de kadınlar çocuk bakmak, çocukla ilgilenmek gibi sorumlulukları erkeklerden daha çok üstlenmeleri, kadınları bazen geri plana atabilmektedir. şahsi fikrimi söyliyim= topluma kazandırdıkların akademik başarıdan fazlasıdır, yetiştireceğin çocukta topluma karşı bir görevindir. sadece kadınların çocuk bakmak için kendinden fedakarlık yapması bence erkeklerin bir zayıflığıdır.
toplum baskısı da aynı şekilde kadınların aleyhinedir. tarih boyunca o kadar çok toplum baskısına maruz kalmışlardır ki, geçmişte çok az kadının adı çıkmıştır. şu an bile dünya genelinde gelişmemiş ülkelerde bile hala kadınlar baskı altında, onları ön planda görmek imkansız. kültürün kadının ev işi yapan erkeğin para kazanan bir yapıyı savunmasından hep nefret etmişimdir. aynı evde yaşıyorsan, ev herkesin sorumluluğudur! para kazanmakta öyle!! toplum olarak aslında biraz saçmalıklardan kurtulsak göklere uçacağız!
Aşağıda gördüğünüz gibi geçen ayın liderliği bende ve bu ay için de 2. sıradayım. Ama dilediğim kadar vakit ayırıp araştırıp cevap yazamıyorum çünkü biri 6 diğeri 4 yaşında iki çocuğum var ve onlarla genelde benim ilgilenmem gerekiyor:(
Evrimsel olarak dış şartlarla savaşma, besin elde etme gibi fiziksel kuvvet gerektiren görevler ile, ev içinde çocuk-ev bakımı gibi görevlerin cinsler arasında paylaşımı söz konusuydu kaçınılmaz olarak. Biyolojik yapı olarak bu ayrım oldukça kolay yapılmış olmalı. Ancak bu kadının evden çıkmaması, dış ortamdan izole kalması demek değil tabii ki. Ancak o kadar uzun bir zamanda oluşmuş görev dağılımının homosapiens için hiç etkisinin olmamasını düşünmek mümkün değil tabii ki. Testesteronik etkiyle aktif, risk alan, tehlikeye giren eril yapıyı daha çok görüyoruz bilim, sanat, felsefe vs disiplinlerde. Ancak zamanla kadın erkek ayrımının dahi kalmayacağını düşünmek zor değil. Yaşamda kalmanın merkezde olduğu dönem için paylaşılmış görevlerden bahsedebiliyoruz, ancak bu gerekliliğin mutlak olmadığını deneyimliyoruz kendi zamanımızda. Kültürel-geleneksel yüklenmiş kalıp cinsel rollerin yapaylığı ve anlamsızlığı zamanla anlaşılarak, bu tarz sosyal kalıpların kalmayacağını düşünüyorum.
Evrim ağacı gibi bilim-bilgi merkezli platformlarda, BİLGİ YARIŞTIRMA, kendini üstün-önde görüp bununla övünme gibi çocuksu yaklaşımlar görülmez. Birlikte daha çok bilgiye ulaşma amaçlanır çünkü.