Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdulsamet Yıldız
Üye
4

Neden geçmişte çok kadın ressam, müzisyen, yazar yoktur?

Evet, günümüzde bu alanlarda çok başarılı kadınlar var. Fakat geçmişe baktığımızda nadiren karşılaşılan büyük kadın sanatçılar dışında kadınların sanatta pek yer edindiğini söyleyemeyiz. Erkekler daha sanatsal düşünürler diyebilir miyiz?
820 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Fatih Aslan
Fatih Aslan
21K UP
Okur

Üzücü bir gerçektir ama kadınlar gerçek manada özgürlüklerine 20. yüzyılda ulaşmışlardır. 19. yüzyılın başlarında dünyanın en modern ülkelerinde bile kadınların üniversite eğitimi almaları yasaktır. Demokrasi geldikten sonra seçme seçilme haklarını erkeklerden çok sonra verilmiştir[1]. Kadınlar, erkekler kadar yetenekli ve yaratıcıdır sadece erkekler kadar imkanları tarih boyunca hiç olmamıştır. O yüzden geçmiş tarih erkek egemendir.

Bu tarihte bile bizim gibi toplumlarda kadınlar yasalar karşısında eşit olsada kültürel olarak bazı alanlarda hala ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmektedirler. Gelecekte bunların hepsinin düzeleceğini umut ediyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

144 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Timeline For Right Of Women To Vote. (4 Mayıs 2005). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yiğit Kulaoğlu
Düşünür ve araştırmacı

Çünkü kadınlar hep geri plandaydı ve sadece çocuk ve kocayla ilgilenmesi gereken olarak görüldü.

Diğer bir sebep ise, kadınların bir bilim insanının “ortak” imajına uymaması olarak lanse edilmesidir. Toplumların algısında sadece erkeklerden dahi çıkabileceği hakimdir. Fakat tarihe bakmak, bu algıya hem meydan okuyabilir hem de bilimin neden bu kadar erkeksi bir önyargıya sahip olduğuna dair bir açıklama yapabilir. 19. yüzyıl astronomu Caroline Herschel, erkek kardeşi William’ın gölgesinde kalmıştır. Fizikçi Lise Meitner, 1944 Nobel’in nükleer fisyonu keşfi ödülünü kaybetti, bunun yerine ödül ortağı Otto Hahn’a gitti. Tarihçi Margaret Rossiter bu sistematik önyargıya “Matthew Matilda Etkisi” adını verdi. 20. yüzyıla kadar kadınların sosyal konumu, bilime erişimde müzakere edebilmelerinin tek yolu erkek aile üyeleriyle ya da arkadaşlarıyla işbirliği yapmaktı. İlerleyen zamanlarda kadınlar zenginleşirse o zaman tek başına bilim yapabilmekteydiler. Bu da kadınların geleneksel ve hiyerarşik olarak kabul ettiği ve erkeğe yardımcı olduğu varsayımına neden oluyor. Bilim de kadınların arka sıralara atılmasına sebep oldu

Bilim, uzun yıllardır, kadınların bilime uygunluğunu sınırlayan cinsiyetler arasında doğuştan gelen entelektüel farklılıklar olduğunu ileri sürdü. Charles Darwin, evrimsel rekabetin, erkek beyninin daha da gelişmesine yol açtığını savundu. Bunlar kadınların, bilimde arka sıralara atılmasının bir başka sebebi olarak gösterilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kadınların bilimde tarihsel olarak nasıl aktif olduklarını abartmamaya dikkat etmemize rağmen, katkıda bulunan bilim kadınlarını ve katılmak için üstesinden geldikleri engelleri hatırlamak önemlidir. Bu, kadınlık ve bilim arasındaki sürekli gerginliğin üstesinden gelmek, kadın rol modelleri sağlamak ve kadınların tüm bilimsel disiplinlere katılımını arttırmak için bir önemli bir yoldur.[1]

Kaynaklar

  1. H. Bardakcı, et al. Bilimde Cinsiyet Eşitsizliği: Bilim Kadınları Neden Arka Sıralarda?. (9 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Bilimma Bilim Haberleri | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Serdar Varol
Serdar Varol
11K UP
Hekimim. Genetik mesleki alanım ve tarihle beraber ilgi alanım.

Olabileceğini söylediğiniz nedenle ilgisi yoktur. Çok basit ve tek bir nedeni vardır.

Dünyada Türklerden başka geleneksel öz kültüründe kadının sosyal yaşamın içinde olduğu, değer gördüğü hiç bir topluluk yoktur. Ne Yunanlılar, ne Germenler, Ne Latinler, Ne Araplar, Ne Farslar, Ne Hintliler...... Tek sebep budur. Buda nereden gelir. Primat klanlarına bakarsanız. Nereden geldiğini görürsünüz. Ne neden oldu. Erkeğin fiziksel gücü. Kadınlar bu topluluklarda erkeğin statüsüne geçen yüzyılda ulaşabildiler. Bazılarında halen ulaşamadılar bile.

Bugün bile davranışların en önemli nedeni kültürel (diğerleri kurumsal, kişisel ...) Geçmişte nerdeyse tamamen böyle. Aynı yerde komşular. Türki Sümerliler ile Sami Akadlar bu konuda tamamen tezatlar mesela.

Tüm Reklamları Kapat

Bugün olan şey bir tekamülün, uygarlaşmanın sonucudur.

Kaynaklar

  1. M. İ. Çığ. (2012). Kur'an, İncil Ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni. ISBN: 9789753431101. Yayınevi: Kaynak Yayınları.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close