Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Handenur Bozkurt
Üye 24 Temmuz 2021
1

Neden doğada dişi hayvanlar daha güçsüz?

Doğada veya insan ırkında kas, kütle bakımından dişi canlılar daha güçsüz ve savunmasız olarak gözüküyor bunun sebebi nedir?
576 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İbrahim Paçalı
Stajyer Diş Hekimi. 24 Temmuz 2021

Sorunuzun cevabını kas fizyolojisinde ve cinsiyetlerin evrimsel uyumunda aramak gerekir. Kas dokusu hipertrofi adını verdiğimiz bir olayla bahsettiğiniz güçlü halini alır. Bu olay da testosteron hormonunun kontrolündedir. Erkeklerdeki testosteron seviyeleri kadınlara oranla daha yüksek olduğu için erkeklerin kas gelişimi de daha hızlı ve fazla olur. Bu olayın fizyolojik kısmı. Evrimsel kısmına gelirsek, doğada dişi, yavru dünyaya getiren ve onu besleyip büyüten rolündedir erkek ise dişiye ulaşmak için savaşan, dişisini ve yavrusunu koruyup kollayan. Bu durumun istisnaları olmakla birlikte (denizatlarının yumurtalarını erkekleri taşır, bazı penguen türlerinde erkekler yumurtaya sahip çıkarken dişileri avlanmaya gider vb.) evrimsel süreçte diğer erkeklerle mücadele edip dişiye kendisini beğendirebilen ve yavrularını iyi koruyup kollayan kas kütlesi fazla olan erkeklerin nesilleri daha kolay devam eder. Diğer erkeklerle mücadele edemeyip dişiye ulaşamayan ve ulaşsa dahi yavrularını dış tehditlerden koruyamayan kas kütlesi daha az olan erkeklerin ise neslini kolay devam ettirememesinden dolayı erkeklerde kadınlara göre kas kütlesi daha fazla olan bir beden evrimleşmiştir. Kadınların göğüslerinin erkeklerden baha büyük olup süt üretebilmesi, doğum kanalının içinden geçtiği leğen kemiklerinin alt açısının erkeklere göre daha geniş olması da benzer bir evrimsel sürecin sonuçlarıdır.

196 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. E. Miller. (1993). Gender Differences In Strength And Muscle Fiber Characteristics. European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, sf: 254-262. doi: 10.1007/BF00235103. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close