Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Bulat
Üye 2 Mart 1 Cevap
2

Neden diğer türler yavrularına bakmıyor ve bizim türümüzde aile kavramı evrimsel ortaya çıktı?

Diğer türlerde erkekler dişilerini gebe bıraktıktan sonra diğer dişiler için terk ediyor. Bizim türümüzde aile kavramı ortaya çıktı. Bu nasıl oldu yanıt verirken biyolojik değişimleri de göz önünde bulundurur musunuz? Aklıma yatmayan şeylerden biri nasıl bu kadar bağlandı türümüz? Dinlerin etkisi fazla mı?
262 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Halim Yusuf Pilavcı
Araştırmacı Yazar 2 Mart

"Neden diğer türler yavrularına bakmıyor?" ifadesi biraz genelleştirilmiş. Çünkü birçok tür yavrularına bakıyor, hatta bazıları insanlardan bile daha fedakâr ebeveynlik sergiliyor. Örneğin, fil, kurt, orangutan, yunus, bazı kuş türleri ve hatta bazı balıklar yavrularına uzun süre bakım sağlar.

[2]Aile kavramı, insan türünün evrimsel sürecinde doğal bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. İnsan yavrusu doğduğunda son derece savunmasızdır ve uzun süreli bakım gerektirir. Bu durum, ebeveynler arasında güçlü bağların oluşmasına ve yalnızca annenin değil, babanın ve geniş aile üyelerinin de çocuk bakımına katılmasına neden olmuştur. İnsanlar, biyolojik olarak yalnız değil, toplumsal varlıklardır. Çocukların hayatta kalabilmesi için ebeveyn bakımına ihtiyaç duyması, bu bakımdan aile yapısını evrimsel olarak zorunlu kılmaktadır.

[1]Diğer yandan, bazı türler, yüksek doğurganlık stratejileriyle yavrularını kaderine terk ederler. Örneğin, sürüngenler ve bazı balık türleri gibi, yavruların hayatta kalması için çok sayıda yumurta bırakmak, ama bakım yapmamak evrimsel bir strateji olmuştur. Ancak insan türünde, yavrunun hayatta kalması için ebeveyn bakımının evrimsel bir zorunluluk haline gelmesi, aile kurumunun temelini oluşturmuştur. Yalnızca genetik aktarımı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bilgi ve deneyimin de yeni nesillere aktarılmasına aracılık eder.

Tüm Reklamları Kapat

Zamanla insan toplulukları, tarımın ve sosyal düzenin ortaya çıkışıyla birlikte aile yapısını kültürel bir norm haline getirmiştir. [3]Miras, mülkiyet ve toplumsal düzen gereksinimleri aileyi daha da güçlendirmiş ve farklı toplumlarda farklı aile yapılarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Sonuç olarak, aile sadece biyolojik bir gereklilik değil, kültürel ve toplumsal faktörlerin de şekillendirdiği, evrimsel olarak gelişen bir kurumdur.

Kaynaklar

  1. Barry Bogin. Evolutionary Hypotheses For Human Childhood. Alındığı Tarih: 2 Mart 2025. Alındığı Yer: Onlinelibrary | Arşiv Bağlantısı
  2. S. B. Hrdy. (2011). Mothers And Others. ISBN: 9780674060326. Yayınevi: Harvard University Press.
  3. Cambridge Core. (2011). Fundamental Questions Of Cross-Cultural Psychology. Fundamental Questions in Cross-Cultural Psychology, sf: 9-34. doi: 10.1017/CBO9780511974090.002. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close