Paylaşım Yap
Sorulara Dön
2

Neden çoğunlukla yabancı dilleri anlıyoruz ancak konuşamıyoruz?

Çokca duyduğumuz "anlıyorum ama konuşamıyorum" söyleminin nedeni nedir. İnsan beyni dil öğrenme konusunda nasıl bir süreç izliyor.
2,245 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mandalorian Software
insanbeynidilöğrenme

Yabancı dil öğrenme beyinde nasıl gerçekleşir?

Sağ ve sol loptan oluşan beyin, her iki parçası ile bir bütündür. Konuşma ve dil merkezi sol yarım kürededir. Dili doğru kullanma, mantık yürütme, matematiksel işlemler, analiz etme ve sıralama beynin bu bölümünün fonksiyonlarıdır. İşitsel ve görsel öğrenmenin gerçekleştiği sol lop aynı zamanda vücudun sağ tarafını da kontrol etmektedir. Zihinsel ağırlıklı olup duyguları da kontrol eder.

Yabancı kelimelerin beyinde yolculuğu

Tüm Reklamları Kapat

Yabancı dil öğrenirken beynimizin yeni kelimeleri anlamlandırması, seslerin belli bir anlama dönüşmesi ve cevap fonksiyonunun devreye girmesi beynin farklı bölümlerinde olur. İşitme korteksi gelen sesleri sinirsel uyarılara dönüştürürken duyulan sesin aynı zamanda nerden geldiğini de beyne iletir. İşitme korteksinden geçen sinirsel ses bilgileri yine beynin sol lobunda yer alan wernicke bölgesine gelir. Wernicke bölgesi gelen sesleri kelimelere ve cümlelere dönüştürür. Dil üretim bölgesi olan broca bölgesi ise yanıtları formüle eder. Dil sürecinde en son durak motor korteks bölgesidir. Kelimeler şekillenirken hareketleri kontrol eden motor korteks telaffuza yardımcı olan bir bölümdür.

Yabancı dil öğrenme beyinde anlık gerçekleşir

Tüm bu fonksiyonlar beyinde saniyeler içinde gerçekleşir. Duyulan ilk ses veya heceden sonra beyin hemen kelimeyi her iki dilde tanımlar. Dil merkezi çok esnek yapıdadır. Bu nedenle yabancı dil öğrenmek beyni geliştirir ve büyütür. Merkezi sinir sisteminin bileşenlerinden olan beyin boz maddesi yabancı dil bilenlerde çok daha fazladır. Dil öğrenme yeteneği doğuştan gelen bir yetenektir. Yabancı dil beynin daha esnek olmasını sağlar. Farklı diller ise beyinde aynı alanda depolanır.

Yani demek istediğim . Beyin kelimeleri hafızaya 2 yaşına kadar çok iyi tutar ve zamanla Siz sol lob olarak bu gramer yapıları ile cümle oluşturmalısın . Deneyime dayalı olmalıdır

322 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close