Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Yıldızöz
Üye 16 Haziran 2019
1

Neden çoğu mitoloji, efsane veya dini metinlerde hep aynı olay zinciri var?

Bütün bu benzerliklere tesadüf diyebilir miyiz? Bu mitlerin çoğunda bir kral,tanrı veya babanın tahtını sarsacak ve öldürecek bir çocuğun dünyaya geleceği kehanetini anlar.Bunun üzerine yeni doğan çocukların hepsini öldürür ama yinede bir çocuk gizli bir şekilde büyüyüp kehaneti gerçekleştirmesi.
434 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Eyup Can Ünal
Eyup Can Ünal
3,195 UP
Lisans Öğrencisi 20 Haziran 2019

Benzerlikler tesadüf değildir. Benzerlikler kültürel alışveriştir. Helen mitolojisi Göçebe Proto-Türklere yani Kimmer ve İskitlere geçmiştir. Bu inanış daha sonra Kök Tengri inancı olarak çok benzer fakat Türk kültürüne daha uygun bir şekil almıştır. Gök Türkler tarafından. Gök Türklerin ise Proto-Cermen ile yakın ilişkileri olmuştur. Gök Türklerde ölü gömme geleneğini etkilemiştir bu durum. Proto-Cermenlerde ise Tanrılar Panteonunu. İskandinav Tanrıları ile Proto-Cermen Tanrılarının aynı olması sebebi de budur. Sam oğullarına da bakacak olursan onların tanrı panteonu ve hikayeleri de bu şekildedir. Örneğin Karun Lidyalı Krezustur. Bu durum kendilerine uygun bir hale getirilip anlatılmıştır. Başta Ra ve diğer tanrılar varken  tek Tanrı Aton (yine Güneş Tanrısı) inanışı olmuştur kısa bir süre. Akhenaton  döneminde. Sam oğullarında din bu yöne doğru gitmiştir. Ra kelimesinin yerini Ra'b almıştır. Pek çok mitolojik olay semavi dinler denilen Sam oğlu dinlerinde de mevcut olmasının sebebi kültürel etkileşimdir. 

140 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Eski Mısır Dininde Tanrı Ve Öte Dünya İnanışı. (20 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close