Çeşit çeşit su yok. Suyun kimyadaki formülü bellidir "H2O". Bir bardak suya tuz ilave ederseniz tuz mineralleri eklenmiş su olur.
Okyanusların ve denizlerin tuzlu olmasının nedenine gelince. Buharlaşan su sahip olduğu tüm minerallerden ayrışır, çünkü mineraller buharlaşmaz. Atmosferde %100 saf olan su, yağmur olarak yeryüzüne inerken CO2 sayesinde asidik hale gelir, toprakta ve kayalarda bulunan sodyum, klorür gibi elementlerde suyun asidik olması nedeniyle iyonlaşırlar ve akarsular sayesinde denizlere taşınır. Tuzu oluşturan elementler de zaten bunlardır (başka element ve minerallerde karışır ama bunlar tuz oluşturmaz). Okyanuslarda biriken iyonlaşmış sodyum ve klorür sürekli tuzlu olmasına neden olur. Göllerde durum farklıdır. Kapalı sistemi olan göller de denizler gibi tuzludur. Fakat suyun farklı yollar ile (başka bir nehir ile boşalması veya yeraltı sularına karışması) sürekli değişkenlik göstermesi,[1] tuz birikimine engel olur.
Kaynaklar
- B. M. Grup. Denizler Neden Tuzludur?. Alındığı Tarih: 2 Kasım 2023. Alındığı Yer: Denizler Neden Tuzludur? | BilimFili | Arşiv Bağlantısı