Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mert Yıldırım
Üye 28 Kasım 2 Cevap
2

Neden canlılar yavruları uğruna kendilerini feda edebiliyorlar?

Pek çok canlı türü yavrularını korumak amacıyla onlara tehlike arz eden varlığa karşı kendilerini öne atar ve yavrularını geride tutarak kendilerini yavruları için siper ederler. Peki bunu yapmalarındaki maksat nedir? Evrimsel olarak yavru anneden daha mı önemli görünür?
369 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ayşe Irmak
Ayşe Irmak
20K UP
Biyoloji olimpiyatlarına hazırlanan bir öğrenciyim. 29 Kasım

Evrimsel süreçte farklı yollardan üreme şansları arttırılmış. Bunlar genelde ya çok sayıda yavru üretip onların en azından birisinin yaşama ihtimaline güvenme, ki bunu genelde daha az gelişmiş canlılar tercih eder, ya da üretilen yavruya bakım yapıp onun yaşama ihtimalini arttırma ihtimaline, bunu da daha zor yavru üreten daha gelişmiş canlılar tercih eder, dayanır. Soru, ikinci kısımdaki canlılarla ilgili. Sonuçta bütün canlıların içgüdüleri onlara yaşamalarını ve üremelerini söyler. Bundan vazgeçen bireyin evrimsel açıdan ileri çıkarılabilmesi için bu durumun canlıya yaşamasından daha faydalı olması lazım.

Hayvanın bireysel uyumunu düşüren ancak toplumun geleceğine olumlu katkı yapan davranışlar alturizm olarak bilinir. Bunu sadece yavru olarak değil diğer canlılar olarak da düşünebiliriz. Ancak canlılar alturizmi yiğitlik vb. durumlar için uygulamazlar. Sonucunda bir fayda kazanmazlarsa da evrim onları öne çıkarmaz zaten. Kısaca bahsetmek gerekirse Hamilton'ın kapsamlı uyum fikrine göre alturizmin tercih edilmesinde kurtarılacak canlının ana canlıya akrabalık katsayısı(r), maliyeti(C) ve faydası(B) etkili. Bunlardan kısaca şöyle bahsedebiliriz:

Akrabalık katsayısı yani r, canlı ile paylaşılan ortak gen miktarını ifade eder. Canlının kardeşi ile arasında 0.5 oran vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Maliyet yani C, canlının ölünce ne kadar daha az yavruya sahip olacağını ifade eder. Ortalama olarak hesaplanabilir.

Fayda yani B ise de kurtarılan canlının kurtarıldıktan sonra ne kadar daha yavruya sahip olacağını ifade eder.

Bu yukarıda anlatılan etkenleri tespit eden Hamilton şu kuralı geliştirmiştir:

r.B>C

Böylece fayda ile akrabalık maliyetten daha yüksek olduğu sürece evrim bu fedayı destekleyecektir. Umarım faydalı olmuştur:)[1]

Kaynaklar

  1. N. A. Campbell, et al. (2013). Campbell - Biyoloji. ISBN: 9786053551478. Yayınevi: Palme.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 28 Kasım

Evrim bir karar mercii değil bir sürecin adıdır!

Buna evrim karar vermez. Verilen karara göre ortaya çıkan sonuç evrim adını alır.

Burada temel belirleyici şey genetik kodlardır ve neslin devamına dayanır. İlk kod olan hayatta kalma ve ardın sıra gelen hayatın (ölümsüzlüğün) süreğen hale gelmesinin biyolojik evrim açısından ve canlılar için tek yolu üremedir.

Tüm Reklamları Kapat

Anne üreyendir ve hayatta kalma vasfını yerine getirmiş sayılır. İkinci aşamaya, neslini sürdürme aşamasına geçmiş demektir. Haliyle bunun somut karşılığı yavrusudur. Koruma içgüdüsü de (içgüdü: Yaşamın korunmasına ve devamına yönelik bilinçsiz eylem) bundandır diye düşünüyorum. Sevgiyle...

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close