Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Neden bütün aşık olduğumuz insanlar birbirine benziyor?

hatta bazı hayatıma giren kızların benim güzel bulduğum kızların ailemdekilere benzemesi normal mi?
322 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

İnsanda eş seçme kıstasları üzerine çok sayıda makale ve hipotez var. Bu kıstaslar daha çok, genel evrimsel dinamiklerle ve bu dinamiklerin günümüz dünyasındaki yansımaları çerçevesinde biçimleniyor.

Ancak her şekilde bu açıklamalar fazla genel. Ya da açıklamaları biçimlendiren evrimsel dinamiklerin günümüz dünyasına yansımaları fazlaca değişken ve çok fazla bileşenden oluşuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaba bir yaklaşımla neden gelişkin canlılar eşeyli ürüyor? Çünkü tek gen yerine iki genden oluşan üreme yöntemi daha zengin bir kalıtsal yapı oluşturuyor. Bölünerek çoğalmada yavru her şekilde tek bir bireyin genini taşıyabilir ama eşeyli üremede iki genden tek gen ortaya çıkıyor. Buna göre de her birey, kendisinde olmayan ve olmasını istediği iyi nitelikleri taşıyan gene ilgi duyuyor. Mesela fiziksel olarak zayıf olan güçlü olana ilgi duyuyor ki genini güçlendirebilsin.

Ama bu da çok genel bir yaklaşım. Detaya indikçe bu kıstaslar değişkenleşiyor. Boyum kısa, uzuna ilgi duyuyorum. Burnum büyük, küçük burunlu daha çekici. Ben zekiyim, illa zeki olmasına gerek yok. Detay, detay, detay... Bu detaylar birleşe birleşe ortaya nitelikleri hayli net bir tip çıkıyor. Çoğu insan, partnerinden beklentilerini belirli kıstaslar ve süreler dahilinde netleştirmeye yaklaşıyor. Esmer severim, zarif olsun, ben beyaz ten seviyorum, konuşkan olsun, minyonlar çok sevimli, geniş omuz çok çekici vs. vs.

Tüm Reklamları Kapat

Seçilen bireylerin, aileye benzemesi ise bir güven konusu. Bizde olmayan genlere ilgi duyuyoruz belki ama seçeceğimiz partner ne kadar farklılaşırsa, onu daha az tanıdığımı, ona daha az güvenebileceğimizi hissediyoruz. Zaten genetik farklılıklar, daha çok farklı coğrafyaları işaret ediyor bazen ve farklı coğrafyalar farklı kültürler demektir. Ailenize benzer tiplemeler daha tanıdık ve öngörülebilir bir his doğuruyor.

Tüm bunların yanında herkes, yaşadığı deneyimlere göre eş seçme eğiliminde oluyor. 3 kez aldatılmış bir birey, partnerinde sadece güven arar. Şiddet görmüş bir birey daha ağırbaşlı, sakin bir partner ister. Fakirlik çekmiş biri makul bir ekonomik düzey ister gibi. Tüm bu tercihlerin altında gayet anlaşılır sebepler var. Ama biz o sebeplerin genellikle farkında olmuyoruz. Sadece hissediyoruz. Ve hislerimizi izliyoruz. O kadar...

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close