Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Marlena '
Marlena '
20K UP
Üye 2 hafta önce 2 Cevap
6

Neden birilerini idolleştirme eğilimindeyiz?

Çoğu kişide şahsen tanımasa bile bir ünlüyü idolleştirme, onu aşırı derecede çok sevme gibi eğilim var Bunun altında yatan psikolojik bir neden olduğuna inanıyorum.
398 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Asım Özmen
Asım Özmen
30K UP
Öğrenciyim 5 gün önce

Başka birilerinin bizim yerimize düşünmesini ve karar vermesini seviyoruz.Düşünmemeyi ve sadece emirlerine yerine getirmeyi seviyoruz çünkü düşünmek gerçekten yorucu bir eylem bu yüzden dolayı bizim yerimize düşünen,karar veren birilerini istiyoruz.Bu kişiler hayatın nasıl yaşanacağını,neyin sevilip sevilmeyeceğini,neye gülünüp gülünülmeyeceğini söylüyor bizde onlara uyuyor ve düşünmekten kurtuluyoruz.

Biraz daha biyolojik bir cevap ise memelilerin genel olarak aile saadeti bulundurması olabilir.Bir memeli olarak ailemizin koruyuculuğu içerisinde doğduk ve büyüdük bu süreç içerisinde ailemiz bize nasıl hayatta kalacağımızı öğretti,öğrendiğimiz zaman yaşadık,öğrenmediğimiz zaman ise öldük.Bu yüzden birilerinden birşeyler öğrenmeyi onları idol olarak kabul etmeyi ve peşlerinden gitmeyi kabullenip hayatımıza kattık.

Birde bu sorunun bir başka cevabı var ki bence en mantıklı cevabı budur.O kişiler bizim düşüncelerimiz ile bağdaşan şekilde yaşıyorlar örneğin sevdiğimizi sevip sevmediğimizi sevmiyorlar bizde "oha bu da bunu sevmiyormuş aynı benim gibi düşünüyor" diye düşünüp o kişi ile bir bağ kuruyoruz.(Örneği biraz güçlendirmek adına hiç tanımadığınız bir kimsenin sizinle aynı sebepten dolayı köpekleri daha çok sevdiğini düşünün bu kişiye karşı bir yakınlık hissedeceksiniz.Eğer ki bu kişi her konuda sizinle aynı sebeplerden aynı düşünüyor ise o kişiyi idolunuz olarak alıp yaptıklarını takip etmeye başlayabilirsiniz.)

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Kaan Aydos. Aile Ve Entropi. Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2025. Alındığı Yer: jag.journalagent | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Avc1 _
Avc1 _
114K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 2 hafta önce

İnsan, hayallere ve amaçlara sahip olabilir. Bunun için beyin sürekli arka planda o hayal ve amaçlara nasıl ulaşacağını düşünür. Bundan dolayı da yöntemlere ihtiyaç duyar. Bu yöntemlerden en uygunu ise somut örneklerdir. İstediklerine sahip olmuş birini görmek bile beyni onu taklit etmeye yöneltir. Bunun sonucunda ona ayrı bir ilgi duyulur ve idolleştirme başlar.

Bilimsel olarak daha detaya inecek olursam eğer, insan beyni plastisiteye sahiptir. Bu beyindeki nöronlar arasındaki bağlantıların güçlenip zayıflayabileceğini ifade eder. Rüyalar, hayaller, gün içi yaptıklarımız ve birçok şey bu bağlantıların güçlenmesini sağlar. Eğer ki birey örneğin müzikten etkileniyorsa çok yetenekli müzik yaptığını duyduğu bir ünlüden etkilenmesi şaşırtıcı değildir. Bunun altındaki psikolojik neden bireyin bazı bağlantılarındaki dopamin kaynağı olan unsurun daha iyisi ve mükemmel olarak lanse edilen figürü de dopamin kaynağı olarak görmesidir.

Kısacası, idolleştirme beynin somut figürleri örnek almasından kaynaklıdır. Özellikle dopaminsel anlamda ilgi duyduğun bir konunun içinde mükemmel örnek gözüken bir figürü idolleştirmeye meyillidir.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close