Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Neden birbirinden izole birçok insan topluluğunda yaratılış mitleri insanların toprak ya da kilden yaratıldığını anlatıyor?

Toprağın birçok mitte yaratılış maddesi olmasının nedeni ne olabilir?
262 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Toprak; Yerleşik hayatın mimarı ve o dönem için tek yaşam kaynağı.

Mitler ya da daha geniş ifadesi ile mitolojiler, kültür adını verdiğimiz birikimin ilk nüveleridir. Tıpkı dans, şiir ve büyü gibi.

Dolayısı ile kültür dediğimiz şey öncelikli bir birikimin ürünü olmak zorundadır. Birikim için birikimin sağlanacağı kısmen de olsa sabit bir zemin gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Birikimi (kültürü) çok katlı bir inşaata benzetirsek; temelini Afrika'da, ilk katını Asya'da, ikinci katını Avrupa'da, çatı katını Amerika'da inşa edemeyiz.

İnşaatın çok katlı bir binaya dönüşmesinin tek koşulu sabit bir coğrafyadır.

Bunun evrimsel tarihimizdeki karşılığı ve istisnasız tüm coğrafyalar için, avcı toplayıcı göçebe toplumdan, tohumun keşfine bağlı olarak yerleşik yaşama geçiştir

Tohum toprak ister. Toprak berekettir, hayattır. Nitekim yerleşik hayata geçiş insan nüfusunda muazzam bir patlamaya vesile olmuştur. Yani türümüz için toprak bir bakıma yaşamın kendisi ile eşdeğerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Halı hazırda çağımızda bile temel olan yaşamsal kaynak topraktır ve (ister yer altında gizlediği hazineleri ister yer üstündeki yaratım-üretim potansiyeli nedeni ile) savaşların ana sebebidir.

Parçaları birleştirdiğimizde; yerleşik yaşam, onu mümkün kılan yaşamsal kaynak toprak ve yerleşik yaşamın ürünü kültür.

Hele ki ilk keşfedilip yerleşik yaşama geçildiğinde nüfusta patlamaya sebep olmuşsa, haliyle yaşamın topraktan fışkırması tüm mitolojilerin ana esin kaynağı olacaktır. Kil, çamur yahut toprak doğal olarak ham maddemiz var sayılacaktır.

Halen avcı toplayıcı gelenek ile varlığını sürdüren türdeşlerimiz var. (Avustralya-Aborjinler)

Geniş kapsamlı mitolojileri olduğunu sanmıyorum. Fakat asgari düzeyde yaşamsal anlatıları mutlaka vardır. Araştırılmış mıdır bilemem, fakat araştırılması durumunda bu ilkel kabilelerin, insanın var oluşuna yönelik toprak içerikli bir anlatılarının olacağını düşünüyorum. Olsa olsa ağaca, savana, nehire ve avladıkları, onlara can veren hayvana yönelik olur diye düşünüyorum.

Kaynaklar

  1. Zubritski, et al. (2011). İlkel Topluluk, Köleci Toplum, Feodal Toplum (Kapitalist-Öncesi Biçimler). Yayınevi: Sol Yayınları. sf: 232.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close