Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Boran Aksoy
Boran Aksoy
20.2K UP
Üye 1 ay önce
5

Neden bencil olmalıyız?

Hayata tutunmak, başarılı olmak ve ilerleme katedebilmek için öğretilen tek şey kararlılık olmamaya başladı. Neden bir zamanlar hor görülen bu kişilik türü, birden kişiyi bataklıktan çıkaracak ip gibi görülmeye başlandı? Sosyal bir varlık olan insan gerçekten bencil olmaya muhtaç mıdır? Yoksa bu zor zamanlardan geçen toplumlardaki yanılsama mı?
1 Cevap - 355 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hatice Kutbay
Hatice Kutbay
151.6K UP
ANTROPOLOJİ DE YÜKSEK LİSANS YAPIYORUM 1 ay önce

“Neden bencil olmalıyız?” sorusu ilk bakışta ahlaki olarak rahatsız edici görünse de, felsefe ve sosyal bilimlerde uzun süredir tartışılan, derin ve çok katmanlı bir sorudur. Buradaki “bencillik”, gündelik dildeki çıkarcılık ya da başkalarına zarar verme anlamında değil; öznenin kendi varlığını, sınırlarını ve yaşamını ciddiye alması anlamında ele alınmalıdır. Bu bağlamda bencillik, ahlaksızlığın değil, çoğu zaman etik sorumluluğun önkoşulu olarak değerlendirilmiştir.

Felsefi açıdan bakıldığında bencilliğin savunusu açık biçimde Friedrich Nietzsche’de görülür. Nietzsche, geleneksel ahlak sistemlerinin —özellikle Hristiyan ahlakının— bireyin yaşam gücünü bastırdığını savunur. Ona göre özgecilik yüceltilirken, bireyin kendi istekleri ve güçleri suçlulukla bastırılmıştır. Nietzsche, insanın önce kendisine karşı dürüst ve sorumlu olması gerektiğini vurgular; kendi yaşamını onaylamayan bir bireyin başkalarına gerçek anlamda değer vermesi mümkün değildir. Bu nedenle Nietzsche’de “bencillik”, yaşamı olumlamanın ve öznenin kendini gerçekleştirmesinin zorunlu bir koşulu hâline gelir (Reginster, 2006 ).

Benzer bir savunma Ayn Rand’da daha sistematik ve normatif bir biçim alır. Rand, “rasyonel bencillik” kavramıyla, bireyin kendi çıkarlarını akıl yoluyla belirlemesini ve bu çıkarları başkalarına feda etmemesini savunur. Ona göre özgecilik, bireyi araçsallaştırır ve insanı kendi yaşamının öznesi olmaktan çıkarır. Rand’ın yaklaşımı tartışmalı olmakla birlikte, modern bireycilik düşüncesinin önemli bir örneğini oluşturur (Smith, 2006 ).

Tüm Reklamları Kapat

Psikoloji alanındaki çalışmalar da mutlak özgeciliğin sürdürülebilir olmadığını göstermektedir. Özellikle öz-belirlenim kuramı (self-determination theory), bireyin psikolojik iyilik hâlinin üç temel ihtiyaca bağlı olduğunu savunur: özerklik, yeterlilik ve ilişkisellik. Bu ihtiyaçların bastırıldığı durumlarda, bireyde tükenmişlik, depresyon ve yabancılaşma ortaya çıkar. Kendi sınırlarını ve ihtiyaçlarını gözetmeyen, sürekli başkaları için yaşayan bireylerin uzun vadede sağlıklı sosyal ilişkiler kuramadığı gösterilmiştir. Bu bağlamda “bencil” olmak, psikolojik bütünlüğü korumanın bir yolu olarak değerlendirilir (Deci & Ryan, 2000).

Ahlak felsefesinde de bencillik–özgecilik karşıtlığı giderek daha karmaşık bir hâl almıştır. Modern etik yaklaşımlar, başkaları için sorumluluk alabilmenin, önce kendine karşı sorumluluk almayı gerektirdiğini vurgular. Bernard Williams, aşırı ahlaki taleplerin bireyi kendi yaşamından yabancılaştırdığını ve etik öznenin parçalanmasına yol açtığını savunur. Bu durumda bencillik, ahlaki kayıtsızlığın değil, ahlaki öznenin korunmasının bir yolu hâline gelir (Williams, 1981 ).

Sosyal psikoloji ve evrimsel psikoloji alanında da “tam özgecilik” fikri ciddi biçimde sorgulanmıştır. İnsan davranışlarının çoğunda, doğrudan ya da dolaylı bir öz-çıkar unsurunun bulunduğu gösterilmiştir. Bu durum, bencilliğin ahlaki bir kusurdan ziyade, insan davranışının temel bir bileşeni olduğunu düşündürür. Ancak bu çıkar, her zaman kısa vadeli ya da bilinçli olmak zorunda değildir; sosyal kabul, özsaygı ve anlam duygusu da öz-çıkarın parçasıdır (Batson, 2011 ).

Bu noktada önemli olan, bencillik ile narsisizm ya da çıkarcılık arasındaki ayrımı net biçimde yapmaktır. Felsefi ve psikolojik literatürde savunulan bencillik, başkalarına zarar vermeyi değil; bireyin kendi sınırlarını tanımasını, kendi yaşamını araçsallaştırmamasını ve başkalarının beklentileri içinde erimemesini ifade eder. Kendisiyle bağı kopmuş bir bireyin, etik açıdan tutarlı ve sürdürülebilir ilişkiler kurması mümkün değildir.

Sonuç olarak “neden bencil olmalıyız?” sorusunun yanıtı, başkalarını önemsememek gerektiği değildir. Aksine, kendini önemsemeyen bir öznenin başkalarını gerçekten önemseyemeyeceği düşüncesidir. Bencillik bu anlamda ahlakın karşıtı değil; çoğu zaman onun önkoşuludur. Kendi yaşamını, sınırlarını ve değerlerini ciddiye alan birey, başkalarıyla kurduğu ilişkilerde daha dürüst, daha tutarlı ve daha etik olabilir.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close