Evet genel anestezi altında konforlu ve acısız operasyonlar yapabiliyoruz. Ancak bize bu konforu veren anestezi masum değildir.
Bir cerrahi işlem sırasında vücut kimyası değişmektedir. Anestezi kişinin bunu fark etmemesini ve hissetmemesini sağlar.
Genel anestezi sırasında kullanılan ilaçlar farklı gruplara ayrılmaktadır. Bilinç düzeyini , kasları, ve ağrıları baskılayan ilaçlar aslında büyük sistematik etkilerin yaşanmasına engel olmaktadır. Anestezik ajanlar örneğin narkotik ağrı kesiciler yalnızca ağrıyı baskılamakla kalmaz aynı zamanda bradikardi(kalp ritim azalması) yaratırlar. Günlük hayatta fiziksel bir ağrılı uyaran aldığınızda kalbiniz acının orantısına göre daha fazla kasılmaya başlar. Yüksek ağrı miktarı taşikardiye sebep olur, kan dolaşımı hızlanacağı ve kalbin iş yükü artacağı için tüm vücut olumsuz etkilenmektedir. Olması gerekenden fazla çalışan bir kalp MI(kalp krizi) tehlikesi ile yüz yüzedir. Yetişkin bir erkek ortalama 65-78/dk adet kalp atışına sahiptir. Adrenalin ve acılar bu miktarları tehlikleri hale getirebilmektedir. Yüksek acı deneyimi kalbin kasılma miktarını 180-190 seviyelerine çıkarabilir, bu durum birkaç dakika içerisinde kalp krizi ile sonuçlanabilir solunum faliyeti artacağı için solunumsal alkaloz yaşanacaktır. Yüksek oksijen seviyesi sistem içerisinde 35-45 arasında bulunan CO2 değerini hızla düşürür.
Bilinçli bir şekilde insan kan kaybına karşı daha az dayanıklıdır. Genel anestezi altında operasyon sırasında oluşan kan kayıpları kan kaybını tolere edecek sıvı ve kan takviyeleri ile hasarsız bir şekilde yerine konulabilmektedir. Operasyon bölgesindeki kılcal ve toplar damarlar yüksek miktarda kalp atışlarında operasyon bölgesindeki görüşü kanlanma ile bozabilir. Anestezi bu noktada anestezi derinliğin arttırır tansiyon ve kalp atış hızını düşürür düşen tansiyon damarların daralmasına, düşük kalp ritmi yüksek miktarda kanamaya engel olur.