Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Oğuz Kırmızı
Üye
1

Neden Amerikanın bazı eyaletlerinde ve avrupanın bazı şehirlerinde Esrar serbest, bu kararı nasıl verebilmişler?

Bizim ülkemiz gibi çoğu ülkede yasak olan , uyuşturucu olarak görünen Esrar bize göre zararlı , uzun süreli kullanıma bağlı çok az bilimsel makale var, nasıl oluyorda serbest bırakılabiliyor.
301 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
48K UP
Araştırmacı

Eğlence amaçlı kullanıldığı iddia edildiği için serbest tir. Kendi düşüncem ce bu kesinlikle yanlış bir karardır. Çünkü uyuşturucu insanı her yönden yıpratan bir şeydir.

ESRAR NEDİR?

Tüm Reklamları Kapat

Esrar, dünyada en çok kullanılan uyuşturucu maddedir. Yeşil kahverengiye yakın renk tonlarında olup kurutulmuş yaprağa benzeyen bir formdadır. Etken maddesi delta-9 tétrahydrocannabinol (THC)’dur.

En kötüsü de masummuş gibi yansıtılmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

KULLANANLARDA NASIL ETKİ EDER?

Normal şartlarda esrar, gevşeme, rahatlama, mutluluk hissi gibi etkileri beklentisiyle kullanılır. Ancak etkileri tamamiyle kullanıcının kişiliğine, o anki psikolojik durumuna, kullanım şekline, kullanım miktarına ve kullanılan ortam ambiyansına göre değişebilir. Esrar sıklıkla kullanımdan önceki duygusal durumu artırır. Dolayısıyla bu yoğunlaşan duygular pozitif olabileceği gibi negatif de olabilir.

ESRAR KULLANIMININ FİZİKSEL ETKİLERİ

• Ağız kuruluğu,

• Göz bebeklerinin büyümesi ve gözlerin kızarması

• Kalp atışlarının artması, kan basıncının değişmesi, kasların gevşemesi

• Hareketlerde bozukluklar ve baş dönmeleri (özellikle kalkarken)

• Vücut ısının düşmesi (üşüme hissi)

Tüm Reklamları Kapat

• Dolaşım problemi ve kusmalar (Bad trip durumunda)

ESRAR KULLANIMININ PSİKOLOJİK ETKİLERİ

• Bilinçlilik halinin farklılaşması, ışığa ve müziğe aşırı hassasiyet

• Neşeli olma hali, karşı konulamaz konuşma ve gülme isteği (Good trip durumunda)

Tüm Reklamları Kapat

• Gevşeme, sakinleşme, hafifleme hissi (Good trip durumunda)

• Zaman algısının bozulması, reaksiyon süresinin azalması

• Dikkat ve konsantrasyon sorunları

• Kaygı, panik, huzursuzluk, aklını yitirme düşünceleri (Bad trip durumunda)

Tüm Reklamları Kapat

Böyle Sorunlara Neden Olabilimektedir

Bilişsel Sorunlar

Nörolojik araştırmalar, uzun süre esrar kullanımı olan kişilerde, öğrenme, dikkat, konsantrasyon ve hafıza ile ilgili sorunlar oluştuğunu göstermektedir.

• Doğurganlık ve Hamilelik

Yapılan çalışmalar uzun süreli esrar kullanımın hem kadın hem de erkekte doğurganlığı etkilediğini, ayrıca fetüsün gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını göstermiştir.

• Motivasyon

Uzun süreli esrar kullanıcılarında sosyal ilgisizlik, izolasyon, motivasyon kaybı gibi belirtiler gözlemlenmiştir.

• Psikiyatrik rahatsızlıklar

Esrar kullanımı, uzun süreli olması ve özellikle genç yaşlarda başlaması durumunda depresyon ve psikoz için risk oluşturmaktadır. Bu hastalıkların oluşumunu ve ilerleyişini etkilemektedir.

• Solunumla İlişkili Sorunlar

Tüm Reklamları Kapat

Esrar kullanımı, solunum yolu rahatsızlıkları ve kanser riskini artırmaktadır.[1]

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bilim ile dolu günler dilerim.

Kaynaklar

  1. admin. 7 Maddede Esrar Bağımlılığı Ve Tedavisi- Nora Psikoloji Alsancak. (4 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2022. Alındığı Yer: Nora Psikoloji | Arşiv Bağlantısı
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Siz Ne Kadar Ortalama İnsansınız? | Galton Panosu!
Siz Ne Kadar Ortalama İnsansınız? | Galton Panosu!
Ay'a Dev Bir Teleskop İnşa Edebilir miyiz?
Ay'a Dev Bir Teleskop İnşa Edebilir miyiz?
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close