Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Metehan Özdemir
Üye 20 Haziran 2019 5 Cevap
13

Neden bir cisim 0 Kelvin'den (-273.15 °C) daha fazla soğutulamıyor? Mutlak sıfır sınırı neden var?

Neden uzayda milyonlarca derece celcius sıcaklığa sahip yıldızlar varken, neden bir cisim 0 Kelvinden daha fazla soğutulamıyor ?
811 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Emre Çelik
Emre Çelik
116K UP
Fizikist 16 Ağustos
Orijinal Soru: Neden 0 derecenin üstüne çıkmanın neredeyse sınırı yokken altına inmek daha zor ve kısıtlı?

Sıcaklık atomların ve moleküllerin hareket enerjisiyle ilgilidir. 0 Kelvin (mutlak sıfır) noktası, atomların ve moleküllerin hareketinin tamamen durduğu teorik bir sıcaklıktır ve bu nokta -273.15 °C’ye eşittir. Bu nedenle sıcaklık bu noktadan daha aşağıya inemez. Sıcaklığı artırmak için enerji eklemek gerekir ve bu pratik olarak sınırsızdır çünkü enerji eklemeye devam ettikçe sıcaklık artar. Ancak sıcaklığı düşürmek için enerjiyi çıkarmak gerekir ve bu, mutlak sıfır noktasına yaklaştıkça giderek zorlaşır çünkü atomların hareketini tamamen durdurmak imkansızdır. Günümüzde çok düşük sıcaklıklara ulaşmak için kullanılan teknolojiler oldukça karmaşıktır ve enerji tüketimi yüksektir. Bu nedenle -300 °C gibi aşırı düşük sıcaklıklara ulaşmak pratik olarak mümkün değildir.

Peki neden atomların hareketini tamamen durduramayız? Kuantum mekaniğinde, Heisenberg'in Belirsizlik İlkesi, bir parçacığın konumunu ve momentumunu aynı anda kesin olarak ölçmenin imkansız olduğunu belirtir. Bu ilkeye göre, bir atomun tam olarak durduğunu söylemek mümkün değildir çünkü durduğu anda momentumunun belirsizliği sonsuz olur. Bu da atomun hareketinin tamamen durdurulamayacağı anlamına gelir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Sibel Çağlar. Atomculuk Felsefesi. Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2024. Alındığı Yer: matematiksel | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Berkay Yıldız
Lise Öğrencisi 20 Haziran 2019

Çünkü 0K'de madde atomlar titreşmediği ve elektronların haraket etmediği varsayılır. Böyle bir şey mümkün olmadığı için mutlak 0'a inilemez çünkü bu Heisenberg'ün Belirsizlik İlkesine aykırıdır. Çünkü elektron hareket etmeyince parçacığın hem konumunu hem de hızını bilmiş oluruz. 

Ayrıca madde 0K'de iken entropisi 0'dır. Bu da termodinamiğin 3. yasasını ihlal eder. 

Tüm Reklamları Kapat

286 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Boran Tunç
Boran Tunç
26K UP
Konu hakkında okuduğum kitaplar ve makaleler. 28 Ekim 2023
Orijinal Soru: Mutlak sıfırın altına inmek mümkün mü?

[1]Fiziksel olarak mutlak 0 noktasına inmek imkansızdır.

Katı bir cismin etrafla ısı alışverişini kesmek imkansızdır çünkü mükemmel yalıtım da imkansızdır dolayısıyla asla mutlak 0'a inemez.

Başka bir nedeni ise termodinamiğin 2. yasasıyla ilişkilidir.Isı alışverişi yapan iki madde varsa sıcak olandan soğuk olana doğru net ısı alışverişi gerçekleşir.Buna göre bir maddenin sıcaklığını mutlak 0'a düşürmek için mutlak 0'dan daha düşük sıcaklıkta bir maddeye ihtiyaç vardır.Mutlak 0'da var olabilen en düşük sıcaklık olduğuna göre bu mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer bir neden Heisenberg Belirsizlik İlkesidir.Biliyorum alakasız konular gibi ancak şöyle açıklayabiliriz : bir parçacığın konumundaki belirsizlik ∆x , momentumundaki belirsizlik ise ∆p olsun.Heisenberg Belirsizlik İlkesi ∆x∆p çarpımının hiçbir zaman h/4π'den küçük olmadığını söyler(h Planck Sabiti).Bir maddenin ısı enerjisi almaması için parçacıklarının belirli konumlarda hareketlerinin olmaması gerekir.Bu durumda da hepsinin momentumu 0 olacaktır.Bu durumdan parçacıklarda ki belirsizlik sonlu bir sayıya momentumunda ki belirsizlik ise 0 olur.0 ile sonlu bir sayının[1] çarpımı da 0'eşit olur bu durumda ∆x∆p çarpımı h/4π'den küçük olur çünkü 0'a Heisenberg Belirsizlik İlkesi ise bu durumun gerçekleşemeyeciğini söylediğine göre bu mümkün olamaz.

Gördüğümüz gibi bir maddenin sıcaklığını sıfıra düşürmek imkansızdır.Günümüz imkanlarında mutlak 0'a çok yakın sıcaklıklar elde edilse de mutlak 0'a inmek imkansızdır.[1]

Kaynaklar

  1. Semra Uçar. (2020). Heisenberg Belirsizlik İlkesi. Temaşa Felsefe Dergisi, sf: 5. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Melih Özdemir
öğrenci 7 Nisan 2022
Orijinal Soru: Herhangi bir maddenin sıcaklığı neden -273 derecenin altına düşmüyor?

Merhabalar soruya dilim döndüğünce cevap vermeye çalışacam.

Evrende belli sınırlar vardır ışık hızı, 0 kelvin (-273 santigrat derece) bir başka deyişle mutlak 0 noktası. Peki neden imkansızdır mutlak 0 'a ulaşmak.

Evrende tüm atomlar belli bir sıcaklığa, entropiye sahiptir ve ayrıca titreşim hareketi yapar. 0 kelvinde ise maddenin entropisi 0 a ulaşır ve titreşim hareketini durdurmak zorunda kalır. Bir başka deyişle maddenin hareketsiz halidir bu sıcaklık.Fakat kuantum fiziğine göre hiçbir şey hareketsiz olamaz ve belli bir miktar entropiye sahiptir. Ancak 0 kelvine olmasa da 0,000.000.000.1 kelvine ulaşmayı bşarmışızdır.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

165 görüntülenme

Kaynaklar

  1. https://www.facebook.com/TheDreamer1319. Mutlak Sıfır Nedir Ve Neden Ulaşılamaz? • Kozmik Anafor. (30 Aralık 2018). Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barış Barış
bilim meraklısı 19 Eylül 2021
Orijinal Soru: Neden -273,15 den daha soğuk bir madde yok veya olması mümkün mü?

Bahsettiğiniz değere neden ulaşamayacağımızın entropi ile ilgisi olmakla beraber konuyu Heisenberg belirsizliği ile açıklamak mümkün.

Tam açıklamasını aşağıdaki soruya verdiğim cevap ve kaynakta görebilirsiniz : https://evrimagaci.org/soru/entropiyi-durdurmak-mumkun-mu-16865

Tüm Reklamları Kapat

152 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close