Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ayşe Gürnaz
Ayşe Gürnaz
1,099 UP
Üye 25 Şubat 2023 3 Cevap
3

Ne zamandan beri ve neden yastık kullanıyoruz?

482 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Samet Balşak
Biyomühendislik okuyorum 13 yıl istanbulda yaşadım 25 Şubat 2023

Yastık kullanımı tarihi, insanlık tarihinin erken dönemlerine kadar uzanmaktadır. Arkeolojik kanıtlar, eski Mısır ve Mezopotamya'daki medeniyetlerde bile yastık kullanımının yaygın olduğunu göstermektedir.

Yastık kullanımının ilk nedenleri, rahat bir uyku sağlamak ve başın doğru konumda tutulmasını sağlamak olabilir. İnsanlar, yastık kullanarak başlarının altına yükseklik ekleyerek daha rahat bir uyku pozisyonu sağlayabilirler. Başın doğru pozisyonda tutulması, sırt ağrısı, boyun ağrısı ve diğer uyku bozukluklarını önleyebilir.

Bununla birlikte, yastık kullanımının diğer nedenleri de vardır. Örneğin, yastıklar, soğuk havalarda başı sıcak tutmak için kullanılabilir. Ayrıca, yastıklar, yerde otururken veya uzanırken de destek sağlamak için kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yastıkların kullanımı, zamanla değişmiş ve gelişmiştir. Bugün, birçok farklı yastık türü ve malzemesi bulunmaktadır. Bu yastıklar, uyku kalitesini artırmak, sağlık sorunlarını önlemek ve genel olarak daha rahat bir uyku sağlamak için tasarlanmıştır.

Sonuç olarak, yastık kullanımı insanlık tarihinin erken dönemlerinden bu yana var olmuştur ve rahat bir uyku sağlamak, başın doğru pozisyonda tutulmasını sağlamak gibi nedenlerle kullanılmıştır.[1]

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 25 Şubat 2023

Muhtemelen dik yürümeye başlayan tüm insansı türler uyurken kafalarını yaslayacak bir yer arıyordur.

Dik yürümeye başlamak ve bu doğrultuda evrimleşen kafa büyüklüğü ve kısmen uzayan boyun kısmı dinlenme esnasında kafa ile vücut kısmının birbirine paralel olacak şeklinde olmasını gerektirmiştir. Aksi halde ciddi boyun ağrıları çekilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ata Ege Asiltürk
bilim sever 25 Şubat 2023

Güncel bilgilerimize göre yastığın ilk örnekleri Mezopotamya'da kullanılan kafa dayankları -gördüğüm örneklerde İngilizce'de headrest olarak geçiyor-. Bulabildiğim ilk örneklerden biri İskenderiye Kütüphanesinden bu kafa dayanağı.

Neden kullandığımızla ilgili net bir bilgi bulamamakla ilgili iki farklı teori gördüm. Bir tanesi kafalarını böceklerden, yerden uzak tutmak için olduğunu söylerken bir diğeri ise insanın evrimsel süreçte gelişen yapısıyla ilgili (tam detaylarını bulamadım).

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Fatih Birinci
"Brain Rot" Nedir? Sosyal Medya Beynimizi mi Çürütüyor?
Sürekli Ekran Kaydırmanın Zihnimize Etkileri
24/12/2024 ~ 22 dakika
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close