Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdulkadir Sağlam
Üye 9 Temmuz 2023 2 Cevap
5

Nasıl oluyor da katalizörler tepkimelerin aktivasyon enerjilerini de değiştirebiliyor?

641 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ömer Özdemir
Bilme sevdalı bir genç. 11 Temmuz 2023

Bunu anlamak için öncelikle aktivasyon enerjisinin ne olduğuna bakmak lazım. Aktivasyon enerjisi tepkimenin başlaması için geçilmesi gereken enerji olarak tanımlanabilir. Geçilmesi gereken enerji potansiyeli enerjinin en yüksek olduğu konumdur. Bu konumda da moleküllerin çarpıştıklarında oluşturduğu aktifleşmiş kompleks vardır.

Tepkimelerin aktivasyon enerjisini düşürmenin tek yolu katalizörlerdir. Katalizörlerin işlevi girenlerdeki moleküllere veya elementlere kendine bağlayarak aktifleşmiş kompleksin kendisi üzerinden oluşmasını sağlamaktır. Moleküllerin çarpıştığı zaman aktifleşmiş kompleks oluşturma olasılığını arttırır ve de aktifleşmiş kompleks başka bir moleküle(katalizöre) bağlı olduğu için daha kararlı yani daha düşük potansiyel enerjili olurlar. İlk başta söylediğim üzere aktifleşmiş kompleks potansiyelinin düşmesi aktivasyon enerjisini de azaltmaktadır.

Katalizör tepkimeden değişmeden çıkar. İleri ve geri hız sabitini aynı miktarda değiştirdiği için denge sabitini etkilemez. Katalizörlere en iyi örnek enzimleridir. Fakat başka katalizörlerde mevcuttur. Örneğin platin yüzeyde gerçekleşen alken ve alkinlerin hidrojenleme tepkimeleri örnek verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Özet olarak katalizörler girenlerdeki moleküllere veya elementlere bağlanarak aktifleşmiş kompleksin kendine bağlı bir şekilde oluşmasını sağlamaktadır. Bu da kompleksi daha kararlı yaptığı için eşik enerjisi azalır.[1]

Kaynaklar

  1. P. Atkins. (2001). Fizikokimya. Yayınevi: Bilim Yayıncılık.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri 10 Temmuz 2023

Katalizörler, kimyasal tepkimelerin başlaması için gereken aktivasyon enerjisinin aşağı çekilmesine yarayan maddelerdir. Katalizörler, tepkimeye ara ürün olarak dahil olur ve tepkime sonucunda ürünlerde aynı şekilde çıkarlar. Bu doğrultuda tepkimede harcanmaz, yeniden kullanılabilirler. Katalizörler, biyolojik sistemlerde enzimler olarak yer alırlar ve biyokimyasal reaksiyonun aktivasyon enerjisini düşürerek reaksiyonun hızını artırırlar.

Katalizörler, aktivasyon enerjisini değiştiren tek yöntemdir. Aktivasyon enerjisi, bir kimyasal reaksiyonun başlaması için gerekli olan minimum enerji seviyesidir. Katalizörler, tepkimenin başlaması için gerekli olan bu enerji seviyesini düşürerek tepkimenin daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı olurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. admin. Aktivasyon Enerjisi Nedir Nasıl Düşürülür? - Hukukidestek.net. (10 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Hukukidestek | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close