Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
46K UP
Üye
2

Napolyon nasıl seçildi?

yani nasıl imparator oldu?
377 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Öz
Mehmet Öz
7K UP
Tarih ile ilgilenen bir lise öğrencisiyim.

Merhaba,

Okullarda Fransız İhtilali anlatılırken 3 evreden bahsedilir. Başlangıç evresi(1789-1792), Robespierre önderliğinde Terör evresi(1792-1795) ve Direktuvar evresi(1795-1799). Fransız ihtilalinin, Amerikan devriminden etkilendiğini de unutmamak gerek. Bir çok hak ve yenilik vaat eden İhtilal, daha çok yerel kaosa yol açmıştı. Başarısızlıklara odaklanan dikkatleri dağıtmak için Fransa parlementosu, Avusturya’ya saldırdı fakat bir sonuç alınmayınca müsebbibi olarak XVI. Louise dikkat odağı oldu. Sözde bu kral eski pozisyonuna gelmek için düşmanlarla işbirliği yapmıştı. Bastille baskını ile başlayan, yeni anayasa, bir çok yurttaşın ve kral XVI. Lousie’in giyotinle katli ile gelişen ihtilal, terör döneminde Avrupa devletlerini harekete geçirdi. İngiltere, Hollanda, İspanya, Avusturya ve Prusya, ihtilali kontrol altına alıp düzeni kurtarmak için Fransa’ya saldırdılar. Fransa dışardan gelen saldırıları başarıyla püskürttü ama içeride sorunlar devam ediyordu. Robespierre önderliğinde Hristiyanlık yasaklandı ve giyotin idamları durmak bilmedi. Giderek artan eleştiri ve hoşnutsuzluk Robespierre ve 92 destekçisinin idamıyla son buldu. Başından beri İhtilalin destekçisi olan Napolyon, ülkedeki karışıklığı fırsat bilip, 18 Brumaire Darbesi ile başa geçti. Lider olduktan sonra kendi kendini İmparator olarak atadı. Fethettiği bölgelerde uyguladığı liberal reformlar sayesinde(feodalizmin ortadan kaldırılması gibi) günümüzde aydın liderlerden biri olarak görülür.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. New World Encyclopedia Yazarı, et al. French Revolution - New World Encyclopedia. (13 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 26 Ekim 2022. Alındığı Yer: New World Encyclopedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Swansea University Historians, et al. The Long And Short Reasons For Why Revolution Broke Out In France In 1789 - Swansea University. Alındığı Tarih: 26 Ekim 2022. Alındığı Yer: www.swansea.ac.uk | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close