Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kadir Arslan
Kadir Arslan
100K UP
Üye 19 Temmuz 1 Cevap
3

Namı diğer "Et yiyen bakteri" hakkında bilgisi olan var mı?

Oldukça önemli bir konu olduğunu düşünüyorum fakat zırvasız bilgi edinmek oldukça güç. Nedir ne değildir bir bilen yardımcı olabilir mi?
267 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Nadir Kerem Dağ
DMD 25 Temmuz

Merhaba,

Et yiyen bakteri veya et yiyen hastalık olarak da bilinen “Nekrotizan fasiit”, cilt ve altındaki dokuların nadir görülen bir enfeksiyonudur. "Nekrotizasyon" doku ölümü anlamına gelir ve "fasiit", derinin altındaki doku olan fasya iltihabını ifade eder. Nekrotizan fasiit, nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonunun (NSTI) bir şeklidir. Enfekte bir kişide hızla ve agresif bir şekilde yayılır. Hayatı tehdit eden bu enfeksiyonlar cildi, kasları ve yumuşak dokuyu etkiler ve sonuç olarak dokuların ölümüne neden olur.

2 tip Nekrotizan fasiit vardır:

Tüm Reklamları Kapat

Tip I (Polimikrobiyal)

Bu tür, genellikle aerobik ve anaerobik bakterilerin bir arada bulunduğu, birden fazla bakterinin meydana getirdiği enfeksiyon sonucunda oluşur.

Tip II (Monomikrobiyal)

Bu tür, tek bir bakterinin meydana getirdiği enfeksiyon sonucunda oluşur. A grubu streptokok veya Staphylococcus aureus bakterisi neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Nekrotizan fasiit, genellikle “A grubu streptokok” (GAS) bakterilerinden kaynaklanır. Bu, boğaz ağrısına neden olan bakteriyle aynı türdür. Nekrotizan fasiit, Tip I ve Tip II grubunda yer alan bakterilerin derinin altındaki bağ dokusu tabakası olan yüzeysel fasyayı enfekte ettiğinde meydana gelir.

Nekrotizan fasiit’e neden olan bakteriler vücuda şu yollarla girebilir:

  • Cerrahi yaralar
  • Ateşli silah ve diğer delinme yaraları
  • Yanıklar
  • Küçük kesikler ve sıyrıklar
  • Böcek ısırığı

Bazı durumlarda ise bakterinin hangi yollarla vücuda girdiği bilinememektedir. Enfeksiyon bir kez oluştuğunda kas, deri ve yağ dokusunu hızla yok eder.

Et yiyen bakteri enfeksiyonunda çeşitli tedavi türleri vardır. Tedavinin kapsamı, hastalığın evresine bağlıdır ancak genel olarak şu tedavi yöntemleri izlenir:

  • İntravenöz (IV) antibiyotik tedavisi
  • Enfeksiyonun yayılmasını durdurmak için hasarlı veya ölü dokuyu çıkarmaya yönelik cerrahi işlemi
  • Kan basıncını yükselten ilaçlar
  • Bazı durumlarda nekrotize uzuvların amputasyonu
  • Sağlıklı dokuyu korumak için hiperbarik oksijen tedavisi
  • Kardiyak izleme ve solunum yardımcıları
  • Kan nakilleri
  • Vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan intravenöz immünoglobulin

İyi günler dilerim.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close