Merhaba,
Et yiyen bakteri veya et yiyen hastalık olarak da bilinen “Nekrotizan fasiit”, cilt ve altındaki dokuların nadir görülen bir enfeksiyonudur. "Nekrotizasyon" doku ölümü anlamına gelir ve "fasiit", derinin altındaki doku olan fasya iltihabını ifade eder. Nekrotizan fasiit, nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonunun (NSTI) bir şeklidir. Enfekte bir kişide hızla ve agresif bir şekilde yayılır. Hayatı tehdit eden bu enfeksiyonlar cildi, kasları ve yumuşak dokuyu etkiler ve sonuç olarak dokuların ölümüne neden olur.
2 tip Nekrotizan fasiit vardır:
Tip I (Polimikrobiyal)
Bu tür, genellikle aerobik ve anaerobik bakterilerin bir arada bulunduğu, birden fazla bakterinin meydana getirdiği enfeksiyon sonucunda oluşur.
Tip II (Monomikrobiyal)
Bu tür, tek bir bakterinin meydana getirdiği enfeksiyon sonucunda oluşur. A grubu streptokok veya Staphylococcus aureus bakterisi neden olur.
Nekrotizan fasiit, genellikle “A grubu streptokok” (GAS) bakterilerinden kaynaklanır. Bu, boğaz ağrısına neden olan bakteriyle aynı türdür. Nekrotizan fasiit, Tip I ve Tip II grubunda yer alan bakterilerin derinin altındaki bağ dokusu tabakası olan yüzeysel fasyayı enfekte ettiğinde meydana gelir.
Nekrotizan fasiit’e neden olan bakteriler vücuda şu yollarla girebilir:
- Cerrahi yaralar
- Ateşli silah ve diğer delinme yaraları
- Yanıklar
- Küçük kesikler ve sıyrıklar
- Böcek ısırığı
Bazı durumlarda ise bakterinin hangi yollarla vücuda girdiği bilinememektedir. Enfeksiyon bir kez oluştuğunda kas, deri ve yağ dokusunu hızla yok eder.
Et yiyen bakteri enfeksiyonunda çeşitli tedavi türleri vardır. Tedavinin kapsamı, hastalığın evresine bağlıdır ancak genel olarak şu tedavi yöntemleri izlenir:
- İntravenöz (IV) antibiyotik tedavisi
- Enfeksiyonun yayılmasını durdurmak için hasarlı veya ölü dokuyu çıkarmaya yönelik cerrahi işlemi
- Kan basıncını yükselten ilaçlar
- Bazı durumlarda nekrotize uzuvların amputasyonu
- Sağlıklı dokuyu korumak için hiperbarik oksijen tedavisi
- Kardiyak izleme ve solunum yardımcıları
- Kan nakilleri
- Vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan intravenöz immünoglobulin
İyi günler dilerim.