Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kübra 🦇
Kübra 🦇
2,189 UP
Üye
2

Müzik hastalıkları iyileştirebilir mi?

706 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

Müziğin Şaşırtıcı Psikolojik Faydaları

Müzik dinlemek eğlenceli olabilir, ancak sizi daha sağlıklı hale getirebilir mi? Müzik bir zevk ve memnuniyet kaynağı olabilir, ancak araştırmalar ayrıca birçok farklı psikolojik faydası olduğunu da göstermiştir. Müziğin faydaları neler bir bakalım. Müziğin düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı etkileyebileceği düşüncesi, muhtemelen bir sürpriz gibi gelmeyecektir kulağa. En sevdiğiniz, tempolu rock eserini dinlerken havalara uçuyor ya da şahane bir canlı performans eşliğinde gözyaşlarını tutamıyorsanız, müziğin gücünü kolayca anlarsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Müziğin psikolojik etkileri, tahmin edebileceğinizden çok daha güçlü ve geniş kapsamlı olabilir. Müzik terapisi, bazen duygusal sağlığı desteklemek, hastaların stresle başa çıkmasına yardımcı olmak ve psikolojik iyileşmeyi desteklemek için kullanılan bir girişimdir. Hatta bazı durumlar, müzikteki zevkinizin kişiliğinizin farklı yönlerini kavramasını sağlayabilir.

Müzik zihni rahatlatabilir, vücuda enerji verebilir ve hatta insanların acıyı daha iyi yönetmesine yardımcı olabilir. Peki müzik başka ne gibi faydalar sağlayabilir?

Tüm Reklamları Kapat

1- Müzik, Bilişsel Performansınızı Geliştirebilir

Araştırmalar, fonda çalan müziğin, başka bir aktiviteye odaklanan bireylerde bilişsel görevler üzerindeki performansı geliştirebileceğini ileri sürmektedir. Spesifik olarak bir çalışma, ‘iyimser’ müziğin, beyindeki işlem hızında gelişmelere yol açtığını bulmuştur.

Çalışırken zihinsel performansınızda bir artış arıyorsanız, arka planda müzik çalmasını ihmal etmeyin. Karmaşık şarkı sözleri barındıran eserler yerine enstrümantal parçaları seçin

2- Müzik Stresi Azaltabilir

Müziğin stresi azaltmaya veya yönetmeye yardımcı olabileceği uzun zamandır biliniyor. Zihni rahatlatmak ve için ortaya çıkarılan meditatif müzik merkezli kır evi endüstrisini düşünün. Neyse ki bu, araştırmalar tarafından desteklenen bir trend. Müzik dinlemek stresle baş etmenin etkili bir yolu olabilir.

Yapılan bir çalışmada, katılımcılar, strese maruz kalmadan önce üç koşuldan oluşan bir psikososyal stres testinden geçtiler. Bazı katılımcılar dinlendirici müzik dinlediler, diğerleri dalga sesi dinlediler ve geri kalanlar işitsel uyarım almadılar.

Sonuçlar müzik dinlemenin insan stresine, özellikle de otonom sinir sistemine etki ettiğini ortaya koydu. Müzik dinleyenler, yaşanan bir stresin ardından daha hızlı iyileşme eğilimindeydi.

3- Müzik, Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirebilir

Tüm Reklamları Kapat

Müziğin en şaşırtıcı psikolojik faydalarından biri, yararlı bir kilo verme aracı olabileceğidir. Kilo vermeye çalışıyorsanız, hafif müzik dinlemek ve ışıkları kısmak, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Bir araştırmaya göre, hafif müzik çalınan ve düşük aydınlatılmış restoranlarda yemek yiyen insanlar, diğer restoranlarda yediklerinden yüzde 18 daha az yiyecek tüketiyorlar. Araştırmacılar, müziğin ve aydınlatmanın daha rahat bir ortam oluşturmasına yardımcı olduğunu ileri sürüyorlar. Katılımcılar daha rahat hissettiklerinden, yiyeceklerini daha yavaş tüketmiş ve daha kısa sürede doymuş olduklarını düşünmüş olmalılar.

Akşam yemeği yerken, evde hafif müzik çalarak bunu uygulamaya koyabilirsiniz. Rahatlatıcı bir ortam yaratarak, yavaş yavaş yemek yiyebilir ve bu nedenle daha doymuş hissedebilirsiniz.

4- Müzik, Hafızanızı Güçlendirebilir

Tüm Reklamları Kapat

Öğrencilerin çoğu, ders çalışırken müzik dinlemekten keyif alıyor. Peki bu harika bir fikir mi? Bazıları en sevdikleri müziği dinledikçe hafızalarını geliştirirken, diğerleri de müziğin hoş bir dikkat aracı olduğunu düşünüyor.

Araştırmalar, müziğin yardımcı olabileceği fikrini destekliyor ancak müzik türü, dinleyicinin bu müzikten keyif alması ve hatta dinleyicinin ne kadar iyi eğitim almış olması gibi çeşitli faktörlere bağlı.

Bir araştırma, öğrencilerin hafif müzik dinlediklerinde, öğrenme testlerinde daha iyi performans gösterme eğiliminde olduklarını, muhtemelen bu tür müziklerin daha az dikkat dağıtıcı olduğunu ortaya koyuyor.

Öte yandan, öğrenciler pozitif müzik dinlerken daha iyi öğreniyorlar çünkü bu şarkılar bellek oluşumuna müdahale etmeden, daha olumlu duyguların ortaya çıkmasını sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bir başka çalışma ise, yeni bir dil öğrenen katılımcıların, uygun müzik türü eşliğinde yeni kelimeleri ve sözcük öbeklerini daha kolay öğrendiklerini, bilgi ve yeteneklerinde gelişim olduğunu ortaya koyuyor.

Müzik, hafızada pozitif bir etkiye sahip olsa da, sonuçlar kişiye bağlı olarak değişebilir.

5- Müzik, Acılarınızla Başa Çıkmanıza Yardımcı Olur

Araştırmalar, müziğin, acı ve ağrı yönetiminde çok yardımcı olabileceğini göstermiştir. Fibromiyalji hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada, günde sadece bir saat boyunca müzik dinleyenlerin, başka bir kontrol grubundakilere oranla, ağrıda belirgin bir azalma yaşadıklarını gözler önüne serdi.

Çalışmada, fibromiyalji hastaları dört hafta boyunca günde bir kez müzik dinleyen bir deney grubuna ya da tedavi almayan bir kontrol grubuna verildi. Dört haftalık dönem sonunda, her gün müzik dinleyenler, ağrı ve depresyon oluşumlarında önemli düşüşler yaşadılar. Bu tür sonuçlar, müzik terapisinin kronik ağrı tedavisinde önemli bir araç olabileceğini düşündürmektedir.

Müziğin ağrı yönetimi üzerindeki etkileri üzerine yapılan bir başka araştırma, müziği dinlemeden önce, ameliyat sırasında veya sonrasında dinleyenlerin müzik dinlemeyenlere göre daha az acı ve kaygı yaşadıklarını ortaya koymuştur. Araştırmacılar, operasyon öncesi müzik dinlemenin daha iyi sonuçlara yol açtığını belirtmişlerdir.

6- Müzik, Daha İyi Bir Uykuya Kapı Açar

Uykusuzluk tüm yaş gruplarından insanları etkileyen ciddi bir sorundur. Bu problemin yanı sıra diğer yaygın uyku bozukluklarının tedavisi için birçok yaklaşım olmasına rağmen, araştırmalar, klasik müzik dinlemenin güvenli ve etkili bir çözüm olabileceğini göstermiştir.

Üniversite öğrencilerine yönelik bir çalışmada, katılımcıların bir kısmı klasik müzik, bir kısmı sesli kitap dinlerken diğer katılımcılar hiçbir şey dinlemediler. Bir grup 45 dakikalık rahatlatıcı klasik müzik dinlerken, başka bir grup üç hafta boyunca yatmadan önce bir sesli kitap dinledi.

Araştırmacılar, müdahalenin öncesinde ve sonrasında uyku kalitesini değerlendirdiler ve müzik dinleyen katılımcıların, sesli kitap dinlemiş ya da müdahale almayanlara göre daha iyi uyku kalitesine sahip olduğunu gördüler. Müzik, uyku problemleri için etkili bir tedavi olduğundan, uykusuzluğu tedavi etmek için kolay ve güvenli bir strateji olarak kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

7- Müzik, Motivasyonu Güçlendirir

Müzik dinlerken egzersiz yapmayı daha kolay bulmanın iyi bir nedeni var. Araştırmacılar hızlı tempolu müziğin dinlenmesinin insanları daha fazla çalışmaya teşvik ettiğini keşfettiler.

Bu etkinin araştırılması için tasarlanan bir çalışma, 12 sağlıklı erkek katılımcı üzerinde uygulandı. Çalışmada katılımcılar, altı şarkıdan oluşan bir çalma listesi eşliğinde 25 dakika boyunca bisiklet çalışması yaptılar.

Çalan şarkılara göre görüldü ki, tempo, çalışma hızını %10 oranında artırdı veya tam tersi düşürdü.

Tüm Reklamları Kapat

Müziğin temposunu değiştirmek, mesafe tekrarı, kalp hızı ve müziğin verdiği duygu gibi faktörler üzerinde ne gibi etki yaratıyor? Araştırmacılar, tempoyu yükseltmenin, pedal çevirme hızı ve uygulanan güç açısından daha yüksek performansa yol açtığını keşfettiler. Tersine, müziğin temposunu yavaşlatmak, tüm bu verilerin azalmasına yol açtı.

İlginç bir şekilde katılımcılar, müziğin temposunun artmasıyla birlikte hem kendi tempolarını da yükseltiyor, hem de müzikten daha fazla keyif alıyorlardı.

Dolayısıyla, bir egzersiz rutinine bağlı kalmaya çalışıyorsanız, motivasyonunuzu ve egzersiz programınızdan keyif almanızı sağlayacak yüksek tempolu melodilerle dolu bir oynatma listesi yüklemeyi düşünün.

8- Müzik, Moralinizi Yükseltir

Tüm Reklamları Kapat

Müziğin bilim destekli yararlarından bir diğeri, sizi mutlu edebilmesi. İnsanların müzik dinlemelerinin nedenleri üzerine yapılan bir incelemede, araştırmacılar müziklerin uyarılma ve duygu durumlarıyla ilgili önemli bir rol oynadığını keşfettiler. Katılımcılar, müzikle birlikte daha iyi ruh hallerine sahip oldular.

Bir başka çalışmada, pozitif müzik dinleyerek kasıtlı olarak ruh halini iyileştirmeye çalışmanın iki hafta içinde etkisi olabileceği ortaya çıktı. Katılımcılara her gün, iki hafta boyunca pozitif müzik dinleyerek kendi ruh hallerini geliştirmeye teşebbüs etmeleri istendi. Katılımcıların daha sonra kendi mutluluk seviyelerini tanımlamaları istendiğinde, iki haftalık sürecin ardından tamamı tahminlerinin üzerinde mutlulardı.

9- Müzik, Depresyon Belirtilerini Azaltabilir

Araştırmacılar, müzik terapisinin depresyon dahil olmak üzere çeşitli bozukluklar için güvenli ve etkili bir tedavi olabileceğini bulmuşlardır. Dünya Psikiyatri Dergisi’nde yer alan bir çalışma, bunama, inme ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik durumlardan muzdarip hastalarda, depresyon ve anksiyetenin azalmasında önemli rol oynadığını göstermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir çalışma, müziğin ruh hali üzerinde kesinlikle bir etkisi olsa da, müzik türünün de önemli olduğunu bulmuştur. Araştırmacılar, klasik müziğin en büyük duygu durum artırıcı yararlarını sunduğunu, heavy metal ve tekno müziğin ise etkisiz ve hatta zararlı olduğunu buldular.

10- Müzik, Dayanıklılığı ve Performansı Artırır

Müziğin bir başka önemli psikolojik yararı, performansı artırmasıdır. İnsanlar yürürken ve koşarken tercih ettikleri bir adım sıklığına sahip olurken, bilim adamları, hızlı tempolu şarkıların insanları hızlandırmaya teşvik edebileceklerini keşfettiler. Koşucular yalnızca daha hızlı koşmakla kalmıyor, ayrıca daha fazla dayanıklılık göstermek için motive oluyorlar.

Brunel Üniversitesi’nden araştırmacı Costas Karageorghis’e göre, antrenman müziği için ideal tempo dakikada 125 ve 140 arasında bir yerde. Araştırmalar vücut hareketlerini müzikle senkronize etmenin daha iyi bir performansa ve daha fazla dayanıklılığa yol açabileceğini bulsa da, düşük ve orta yoğunluklu egzersizlerde etki en belirgin olma eğilimindedir. Diğer bir deyişle, ortalama bir kişinin, müzik dinlemenin ödüllerini profesyonel bir sporcudan daha fazla kazanması daha olasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç

Müzik, ilham gücüne sahiptir ve aynı zamanda sağlığınızı, refahınızı artırabilecek güçlü psikolojik etkileri vardır. Müziği yalnızca eğlence aracı olarak düşünmek yerine, günlük yaşamınıza müzik katmanın bazı zihinsel faydalarını düşünün. Sonuç olarak daha motive, mutlu ve rahat hissettiğinizi göreceksiniz. [1]

Bundan şu sonucu çıkartabiliriz müzik psikolojik olarak iyileşmemizi sağlar yani herkesin dediği gibi müzik ruhun gıdasıdır.

Kaynaklar

  1. E. Psikolog. Müziğin Şaşırtıcı Psikolojik Faydaları | Evimdekipsikolog | Blog. (7 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Evimdekipsikolog | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close